Через рік від початку воєнних дій на сході нашої країни Україна таки одержала нову Стратегію національної безпеки. Цей документ 6 травня цього року затвердила РНБО і днями підписав глава держави. Він спрямований «на реалізацію до 2020 року певних пріоритетів державної політики національної безпеки, а також реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною і ЄС та Стратегією сталого розвитку «Україна-2020».

Стратегія орієнтована на захист національних інтересів в економічній, соціальній, гуманітарній та інших сферах. У ній прописано комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки та створення ефективного сектору безпеки й оборони України. На це має виділятися не менше п’яти відсотків ВВП.


В основоположному плані дій у сфері державної безпеки й оборони чітко визначені загрози і вороги. А саме — агресія Росії у всіх її формах, спрямованих на «виснаження української економіки та підрив суспільно-політичної стабільності з метою знищення держави Україна і захоплення її території».


Поставлені і першочергові завдання, які треба вирішити в найближчу п’ятирічку: звести нанівець загрози державному суверенітету, відновити територіальну цілісність, забезпечити інтеграцію України в ЄС і сформувати умови для вступу до НАТО.


На основі нової глобальної Стратегії з урахуванням реалій буде розроблено Концепцію розвитку сектору безпеки й оборони, Військову доктрину (Стратегію військової безпеки), Стратегію кібербезпеки, а також національні програми розвитку органів сектору безпеки й оборони.


Крім того, у РНБО визнали, що разом із російською агресією, небезпеку для країни становлять «неефективність системи забезпечення нацбезпеки і оборони», корупція, економічна криза, енергетична залежність, інформаційна та кібервійна проти України.


Головним пріоритетом державної політики в сфері нацбезпеки названо «реінтеграцію тимчасово окупованих територій після їх визволення». А щоб досягти цієї мети, необхідна потужна армія, сучасне озброєння та військова техніка. Особливу увагу в Стратегії приділено військовій реформі.


Що стосується партнерства з Альянсом, то передбачено реформування безпеки й оборони відповідно до його стандартів, участь в операціях НАТО з підтримання миру та безпеки; розвиток можливостей з запобігання та боротьби з тероризмом, зниження корупційних ризиків у секторі безпеки й оборони; розвиток спільних програм підготовки персоналу, взаємодія в сферах енергетичної безпеки, науки та технологій і захисту довкілля і так далі.


«Пріоритетним завданням є досягнення повної сумісності сектору безпеки й оборони з відповідними структурами держав—членів НАТО, яка повинна забезпечити можливість здобуття в майбутньому членства України в Північноатлантичному альянсі з метою одержання дієвих гарантій державного суверенітету і територіальної цілісності України», — сказано у Стратегії.


Стосується документ і інформаційної безпеки держави. Стратегією визначені і виконавці ключових її положень — міністерства та відомства. Радбез доручив уряду розробити і внести в місячний термін на її розгляд пропозиції з реформування органів сектору безпеки й оборони України. А також залучати громадськість до підготовки проектів стратегічних документів, що стосуються реформ ЗСУ та правоохоронних органів.
Примітно, що в повідомленні прес-служби Президента окремо відзначається той факт, що «рішенням РНБО від 6 травня робота Міністерства оборони з організації проведення комплексного огляду сектору безпеки й оборони України визнається недостатньо ефективною».

 

Травень 2015-го. Львівська область. Навчанння на Яворівському полігоні.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.