Початок літа — за логікою, час дешевих ягід та зелені. Водночас купівельна спроможність громадян знизилася ще більше. Адже зарплата середньостатистичного українця не зросла. Так, номінально підвищилася, але реально, з огляду на інфляцію, помітно знизилася. У таких умовах завдання продавців — адаптувати нас, потенційних покупців, до шалених цін. Натомість у споживачів вибір зовсім невеликий: доводиться або звикати до нових реалій ринку, або залишитися ні з чим. Можливо, прогнозні цінники червня допоможуть нашим читачам економити на покупках. Отже...

Бензин та дизпаливо на вітчизняних заправках прогнозуються незначні цінові коливання, плюс-мінус 30—50 копійок на літрі.


Вартість пального залежить від світових цін на нафту і курсу валют. Причому нафтові котирування впливають віддалено й опосередковано, коливання долара відображаються одразу й часто безповоротно. Іншими словами, дорожчає швидко, дешевшає досить повільно, на висхідні позиції практично не повертаючись.


Борошно не дорожчатиме, а окремі торговельні марки, очікується, ще знизять ціну на пакетовану продукцію.


Запаси борошна — на максимально високому за останній рік рівні. Ціни на продовольчу пшеницю на українському ринку поступово знижуються через значну пропозицію минулорічного врожаю. Експорт українського борошна за межі країни стримує конкуренція з російською та європейською пшеницею. Росія скасувала з середини травня мито на вивезення пшениці за кордон, водночас уряд РФ прийняв рішення про запровадження мита з липня. Через це «безмитне» вікно сусіди спробують надолужити поставки колосової на зовнішні ринки. Уже за місяць в Україні розпочнуться жнива, піде зерно нового урожаю — зважаючи на сприятливі погодні умови і зими, і весни, колосові обіцяють дати гарні намолоти. Тож і борошна, за прогнозами, буде вдосталь.


Хліб здебільшого утримуватиметься в цінах травня.


Основним позитивним регулятором тут виступає та сама велика кількість зерна старого врожаю, що тисне на ринок, і добрі прогнози на майбутні польові дивіденди. Так, у Мінагрополітики стверджують, що цьогоріч буде зібрано 59 мільйонів тонн зерна. Якщо навіть у підсумку врожай сягне половини цієї цифри, пшениці та інших колосових з лишком вистачить для внутрішнього споживання до наступних жнив. Тож якщо паляниця найближчим часом дорожчатиме, то з інших причин, які впливають на її виробництво. Приміром, зростання цін на енергоносії. Але й тут подорожчання відбуватиметься насамперед за рахунок реалізації сортів «високого цінового сегмента» замість так званих соціальних. У Києві, приміром, ви можете зіткнутися з тим, що навіть у магазині хлібозаводу не придбати ні недорогий батон, ні «Український», донедавна постійно представлені в асортименті. Пояснення продавців просте — доступні за ціною буханці реалізуються в спеціальних кіосках, там щодня черги, а ми пропонуємо звичайний хліб за «звичайною» ціною у 7—8 грн. Ще один аргумент проти подорожчання хліба — незабаром вибори до місцевих органів влади. Відверто переписувати в бік зростання цінники на продукт номер один не на часі...


Крупи навряд чи дорожчатимуть, бо нікуди.


Вже зараз покупці обходять крупи стороною. Не кожен може викласти 25—30 гривень за кілограмовий пакет гречки чи рису. Та й у період ажіотажу в лютому запасливий народ встиг зробити «заначку»...


Овочі та фрукти на борщовий набір ціни знижуватимуться, стрімко дешевшатимуть ягоди.


Молоду картоплю столичні супермаркети вже пропонують по 7 (точніше 6,99) гривень за кілограм. А ще два тижні тому вона видавалася такою собі екзотикою — по 40 грн./кг. Дешевшатимуть як овочі минулорічного врожаю, бо спливає їх термін реалізації (не знизиш ціну, не продаси сьогодні — завтра викинеш), так і молоді капуста-морква-бурячки. Обмеження з боку Росії на ввезення української рослинницької продукції змушує збувати урожай на внутрішньому ринку. Грошовитих покупців не так багато. На звичні взимку та навесні тепличні помідори й огірки цієї пори традиційно збиває ціну доступніша за вартістю продукція, вирощена під плівкою.


Якщо місяць тому суниці садові пропонувалися хіба що в супермаркетах за захмарними цінами у 100—150 грн. за кіло, то два тижні їх можна було придбати по 50 грн./кг. Нині — 30—35. Це в столиці, де середня зарплата перевищує шість тисяч гривень на місяць. У регіонах ціни прийнятніші — поласувати суницями можна за 18—20 грн. А наші читачі з Закарпаття скаржаться: заїжджі перекупники, мовляв, геть збили ціну, зголошуються забрати вирощений тяжкою працею врожай по 5 гривень за кіло. Тобто, щоб купити буханку хліба, треба віддати два кілограми суниць.


Молоко та молокопродуктипереважно залишатимуться в цінах травня.


Частина споживачів за спекотної погоди переключається, приміром, з ряжанки чи з питних йогуртів на мінеральну воду та інші прохолодні напої. Закупівельні ціни на молоко влітку, вірогідно, утримуватимуться на нинішньому рівні, тож і готова продукція, є надія, зупинить «повзуче» здорожчання. Споживачі також переорієнтовуються з дорогих йогуртів з екзотичними наповнювачами на звичайний кефір.
СонЯшникова олІЯ — якщо і дорожчатиме, то повільно.


Головне — дефіциту не буде, адже Україна виробляє у рази більше олії, ніж споживає. Окремі заводи достроково зупинилися на технологічний ремонт, щоб уже через місяць розпочати сезон переробки ріпаку нового врожаю. Утім, незважаючи на зниження темпів переробки в країні соняшнику, підприємства мають достатні обсяги олії для бутелювання.


Цукорпомірні ціни тримаються за рахунок великої пропозиції, хоча у гарячий для господинь період консервування може здорожчати на 2—3 грн. за кілограм.


На полицях нині можна знайти і недорогий цукор по 10—11 гривень за кілограмову упаковку, і по 15—17 гривень. Торгівля пропонує і ваговий солодкий пісок за цілком, як на мене, прийнятною ціною у 8—9 гривень за кіло.

Загалом сезону консервування, схоже, дефіцит цукру в найближчій перспективі не загрожує. Втім, тут і без цукру є за що платити. Літрові банки, що з’явилися у супермаркетах по 7,99 грн. за одиницю, відлякують звиклих до домашніх закруток господинь ціною. І ягоди дорогі, якщо, звісно, вони не вирощені на своїх сотках.


М’ясозалишатиметься у цінах травня. 


Низька купівельна спроможність громадян не дає можливості виробникам підняти вартість ні свинини, ні яловичини. Дешевша відгодівля тварин улітку-восени, коли доступніші корми, сприятиме утриманню поголів’я до зими.


Алкогольціни на вітчизняну виноробну продукцію залишаться на рівні минулого місяця, втім, і подешевшення годі чекати.


Хоча травневі свята й позаду, важко відмовити собі влітку посидіти на вихідні з друзями на природі. А який шашлик без келиха вина. Та навіть і без цього наша країна продовжує утримувати лідируючі позиції зі споживання алкоголю на душу населення.


Транспортні послуги анонсоване скасування для тих же пенсіонерів пільг у громадському транспорті, схоже, у багатьох населених пунктах відкладається.


Причина — місцеві вибори. Чим ще привабити голоси, особливо людей літнього віку, як не пільгами. А от залізниця непохитна — у електричках за проїзд мусять платити й ветерани праці, й діти війни, й особи, які супроводжують хвору дитину до місця оздоровлення... У цьому контексті, київська влада поки що обіцяє пільговий проїзд не лише в наземному транспорті, а й у метро.


Житлово-комунальні послугистали настільки високими, що потрібен час, аби звикнути до нових тарифів у платіжках.


Одна гаряча вода по 40 грн. за кубометр у столиці, чи, приміром, 34,99 грн. у Кременчуці, що на Полтавщині. Можна собі лишень уявити, в яку суму за місяць це виллється! Хоч не хоч, а доводиться навіть під час чищення зубів рахувати і економити. Залишати відкритою без потреби воду на довгий час, як раніше, — погана звичка. Тут тим, хто скаржиться на тяжке життя, що, скажімо, за гарячу воду платити надто дорого, можна згадати про співгромадян, в оселях яких немає і ніколи не було гарячої води. А скільки мешканців будинків у нашій країні досі носять воду відрами та користуються вигодами у дворі? Одна перевага від такого «комфорту»: не треба платити ні за водопостачання, ні за водовідведення... Щоправда, гості з Німеччини чи Франції дуже дивуються, як вдалося отримати дозвіл на експлуатацію такого житла... Але це тема для окремої розмови...


Туристичні послуги  влітку, зазвичай, путівки до популярних оздоровниць дорожчають.


Та корпуси багатьох з них досі залишаються напівпорожніми — комусь не до відпочинку, комусь вартість не по зубах. Економ-варіант що на Закарпатті, що на морському узбережжі починається цьогоріч з 50—80 гривень за добу проживання з людини.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.