Ранкове засідання 5 червня

Парламентська хроніка.

Верховна Рада розпочала засідання традиційно з години запитань до уряду. Зокрема, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що перевірка ціноутворення тарифів чотирма найбільшими світовими аудиторськими компаніями завершиться наступного тижня. Прем’єр запропонував Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману після отримання відповідних результатів запросити в парламент уряд, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз» та міжнародних аудиторів.
«Роздамо звіт кожному народному депутату і знімемо будь-які політичні питання економічними відповідями на те, як утворюються тарифи», — сказав А. Яценюк.
Прем’єр-міністр заявив, що виступає за індексацію доходів населення. «Я перший, хто хоче проіндексувати грошові доходи громадян, тому що це репутація уряду, коаліції й додаткові джерела для громадян. Це додаткове джерело для запуску економіки», — сказав він.
А. Яценюк наголосив: кошти, які має заплатити державі «Укрнафта», мають піти на підвищення соціальних стандартів. «Ми скликали загальні збори акціонерів, щоб разом змінити керівництво компанії. Чому? Тому що нам необхідно до держбюджету отримати 1,8 млрд. грн. дивідендів і майже шість млрд. грн. доходів від ренти.
А. Яценюк стверджує, що підписаний за участі уряду Юлії Тимошенко в 2009 році договір з «Укрнафтою» не дозволяє Кабміну змінити керівництво компанії. У разі його зміни держава відповідатиме у Лондонському суді, а сума позову може сягати п’яти мільярдів доларів. «Я дуже просив би фракцію «Батьківщина» і персонально її керівника допомогти мені вийти з цієї ситуації», — сказав глава уряду.
Коментуючи заяву прем’єра Арсенія Яценюка про те, що Україна намагається відсудити у «Газпрома» 16 мільярдів доларів у Стокгольмському арбітражі через несправедливі умови цього контракту, народний депутат Юлія Тимошенко наголосила, що підписаний під її контролем у 2009 році газовий контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» є якісним і скасовувати його не можна. «Хочу нагадати, що, коли був підписаний контракт у 2009 році, ціна на газ була 232 дол. У четвертому кварталі цього року буде 150 дол. Нижче, ніж сьогодні по реверсу дає Євросоюз. Тому цей контракт скасовувати не можна», — сказала вона.
Парламентарій заявила, що екс-президент Віктор Янукович використовував контракт для відмивання грошей, а Росія отримувала від нашої країни надто високу оплату незаконно. Саме це дає Україні підстави судитися з Росією у Стокгольмському суді.
Також Прем’єр-міністр повідомив, що заборгованість підприємств «Рівнеазот» і черкаський «Азот», які належать відомим олігархам, перед державою становить шість мільярдів гривень. «Кабінет Міністрів обстоюватиме своє право в судах на повернення цих коштів. Якщо ці компанії не розрахуються з НАК «Нафтогаз України», вони перейдуть у державну власність», — наголосив А. Яценюк.
Крім того, глава уряду пообіцяв внести до парламенту законопроект, який наведе порядок у питаннях перепусток на сході країни. Це будуть, з одного боку, жорсткі, з другого — прозорі методи контролю на лінії зіткнення.
Під час виступу міністр освіти і науки Сергій Квіт розповів: щомісяця міністерство закриває десятки вишів через низьку якість викладання та позбавляє наукових ступенів людей, які захистилися «з плагіатом».
Відповідаючи на запитання депутатів про випадки, коли ректорами стають люди, які не знають державної мови чи не мають достатнього стажу, урядовець сказав: такі випадки трапляються і міністерство на них реагує.
Доповідаючи перед парламентом, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі заявив, що міністерство планує комерціалізувати лікарні. «Це не означає приватизація, ми не будемо продавати лікарні. Просто дається можливість автономії, щоб вони змогли заробляти самі. Сьогодні майже дві третіх фінансового обороту в лікарнях — гроші, які невраховані і не обкладаються податком, а йдуть прямо в кишеню лікарю», — сказав міністр. 
Також народні обранці заслухали звіт робочої групи з перевірки інформації, оприлюдненої екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком.
У Верховні Раді склав присягу новообраний народний депутат від партії «Самопоміч» Любомир Зубач.
Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Віктора Чумака.

 

 

Сергій Соболєв, Юлія Тимошенко, Віктор Пинзеник.

 

 

Наталія Яресько, Павло Розенко, Арсеній Яценюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.