Про спрощення режиму перетину україно-словацького кордону та облаштування сучасних контрольно-пропускних пунктів між двома сусідніми країнами говорили під час прес-конференції в Ужгороді голова Держприкордонслужби України генерал-полковник Віктор Назаренко і начальник управління Прикордонної поліції СР полковник Людовіт Біро.
Вони повідомили журналістам, що під час робочої зустрічі керівників правоохоронних відомств було обговорено, перш за все, питання щодо стану охорони україно-словацької ділянки кордону та функціонування пунктів пропуску, також підбили підсумки роботи за минулий період і визначилися з напрямками подальшої співпраці.
Віктор Назаренко, зокрема, зазначив, що прикордонники належно виконують свої завдання і забезпечують комфортний перетин кордону законослухняними громадянами і водночас перешкоджають намірам тих, хто порушує закон. Щорічно зростає рівень професіоналізму вартових наших рубежів, а новації стосуються і безпосередньо охорони кордону, і мовних курсів. Голова Держприкордонслужби України іще раз наголосив: незважаючи на агресію російсько-терористичних угрупувань на Донбасі, ситуація на українсько-словацькому кордоні стабільна і контрольована.
Людовіт Біро додав, що східний кордон Словаччини — це і зовнішній рубіж Євросоюзу, тому приємно констатувати: ситуація тут — стабільна, хоча загалом в Україні вона непроста. А працювати «зеленим беретам» ефективно допомагає тісне співробітництво двох прикордонних відомств, спільне патрулювання і обмін інформацією щодо оперативної обстановки. Це сприяло й тому, що торік зменшилася кількість нелегальних мігрантів через цю ділянку кордону. «Тому поглиблюватимемо співпрацю, і наші взаємостосунки розвиватимуться й надалі» — зазначив Людовіт Біро. Він також розповів про спільне патрулювання кордону з українськими «зеленими беретами», адже Словаччина має такий досвід з іншими суміжними країнами.
Кореспондент «Голосу України» поцікавився, як надалі працюватимуть прикордонники, адже президенти України і Словаччини Петро Порошенко та Андрей Кіска домовилися про спільний митний контроль на КПП. Обидва високопосадовці відповіли, що вони окремо обговорили це питання. Тож уже є програма конкретних дій, дорожня карта, адже суть спільного контролю — у зменшенні корупційної складової і підвищенні комфорту для громадян. Та для цього потрібна удосконалена й осучаснена інфраструктура. «Це не дуже просте питання, — відповів Л. Біро. — Треба пристосувати наші контрольно-пропускні пункти. Ми за те, щоб спростити процес оформлення документів». В такому разі черги на кордоні мають суттєво зменшитися.