Про це говорить заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, аналізуючи представлені днями зміни до Конституції в частині децентралізації владних повноважень.

Спілкуючись із журналістами, вона наголосила: напрацьовані реформи спрямовані здебільшого на зосередження влади в руках глави держави. Йдеться, зокрема, про надання Президенту права дострокового припинення повноважень органів місцевого самоврядування і права призначати тимчасового спеціального державного уповноваженого строком на один рік для управління місцевою громадою. На таких нововведеннях, вважає парламентарій, закінчуються децентралізація і самоврядування. Бо в цьому випадку міські та сільські голови, як і місцеві депутати, зважатимуть на інтереси і побажання Президента, а не своїх виборців. На її думку, додаткові повноваження глави держави, з огляду на ситуацію в країні, мають бути тимчасовими і зафіксованими в перехідних положеннях, а не в основній частині Конституції.
Крім того, запропоновані зміни до Основного Закону не розв’язують проблеми збалансування повноважень гілок влади. Нині ми маємо повне розбалансування влади, сказала Оксана Сироїд. Це пов’язано з тим, що голів облдержадміністрацій призначає Президент, а всю відповідальність за виконавчу владу несе уряд. Таку ж систему подвійного підпорядкування пропонують залишити і в нових змінах до Конституції, де Президент призначає та звільняє префекта. Не треба боятися збільшувати повноваження Кабінету Міністрів, запевнила вона, зауваживши: в цьому контексті йдеться не про персоналії, а про інститут влади як такий. Адже уряд підконтрольний і підзвітний парламенту, тому там менше можливостей для зловживання владою, ніж у глави держави. Якщо уряд матиме більше повноважень, то й парламент зможе контролювати його і впливати на широке коло питань. «Що сильнішим буде уряд, то сильнішим буде парламент», — сказала заступник глави парламенту. Внесення змін до Конституції, зауважила О. Сироїд, має вирівняти та збалансувати розподіл повноважень між гілками влади.
У розмові із журналістами заступник Голови Верховної Ради говорила і про ті зміни до Конституції, які стосуються судової системи. Тут також є моменти, щодо яких важко знайти порозуміння. На думку парламентарія, неприпустимо залишати Президенту повноваження з призначення суддів, бо це ставить судову гілку влади у залежність від однієї особи. Серед інших «підводних каменів» цієї реформи Оксана Сироїд назвала збереження складної чотирьохрівневої судової системи — із Верховним судом, який фактично лише дає схвалення на перегляд справ, живлячи таким чином складну корупційну схему.
За словами законотворця, ці теми можуть стати предметом гарячої дискусії в парламенті і суспільстві.
На завершення зустрічі з журналістами заступник Голови Верховної Ради поінформувала про те, що нині фракцією «Самопоміч» ініціюється внесення змін до закону про місцеві вибори, які покликані не допустити призначення та проведення виборів на окупованих територіях, щоб не допустити легалізації терористів.
Суть змін полягає в тому, щоб внести до документа перелік місцевих рад, територія громад яких перебуває під окупацією і де немає можливості забезпечити демократичність процесу голосування. Також до переліку потраплять населені пункти на лінії зіткнення та частково окуповані території. За словами парламентарія, є реальна можливість того, що вибори в цих гарячих точках таки призначать, а цього допускати не можна, адже тоді Росія легалізує терористів і розширить свій вплив на всю Україну. За словами О. Сироїд, поправки щодо заборони проведення виборів на окупованих територіях підтримують народні депутати від різних фракцій.