Уряд України шукає можливості для досягнення домовленостей з кредиторами, щоб знизити боргове навантаження та стимулювати відновлення економічного зростання країни, але допускає введення мораторію на виплату боргу міжнародним зовнішнім кредиторам до досягнення прийнятної угоди про реструктуризацію, йдеться у зверненні міністра фінансів Наталії Яресько до громадян України (http://www.mіnfіn.gov.ua).

«Тягар нинішньої економічної та фінансової ситуації не має лежати виключно на народові України, який вже заплатив дуже високу ціну за своє європейське майбутнє. Це визнає й програма «Механізм розширеного фінансування» (Extended Fund Facіlіty — EFF), що погоджена між Україною та МВФ і яка передбачає, що зусилля щодо фінансової стабілізації в нашій країні мають бути поділені між трьома групами: МВФ, що надає Україні $17,5 млрд. фінансування у рамках програми EFF; офіційними кредиторами ($7,2 млрд. нового фінансування) та міжнародними комерційними кредиторами ($15,3 млрд., що мають бути отримані внаслідок проведення боргової операції).
Перші дві групи вже зробили свій внесок у допомогу нашому народові. Але власники суверенних комерційних зовнішніх зобов’язань, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, й досі відмовляються зробити свій внесок у відновлення України. Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовлялися проводити предметні переговори про умови боргової операції, які б відповідали трьом цільовим показникам, що встановлено програмою МВФ. Замість цього вони запропонували використовувати на погашення зовнішнього боргу наші валютні резерви з тим, аби уникнути будь-яких фінансових втрат в нинішній ситуації. Уряд розуміє, що кредитори можуть не мати на меті досягти згоди, натомість будуть і надалі блокувати вирішення цього питання. В такому випадку уряд готовий використовувати законне право для того, щоб припинити сплату боргу міжнародним зовнішнім кредиторам, аби захистити економіку України та зберегти її фінансові ресурси до того часу, коли прийнятну угоду з кредиторами буде досягнуто», підкреслює Наталія Яресько у своєму зверненні.