Президент Петро Порошенко (на знімку) презентував проект змін до Конституції в частині децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування та направив законопроект на розгляд парламенту. Глава держави висловив сподівання про підтримку законопроекту всіма політичними силами конституційної більшості в парламенті. І це стане нашою головною цивілізаційною відмінністю від сусідів по пострадянському простору.

Окреслюючи переваги реформи, Президент наголосив на наближенні влади до людини «на відстань витягнутої руки». Децентралізація також має стати надійним запобіжником від авторитаризму та диктатури.
Децентралізація передбачає, що базовими одиницями адміністративно-територіального устрою України стають громади, яким делегується левова частка повноважень. Інститут голів державних адміністрацій, що їх нині призначають із Києва, скасовується. Оперативне управління областями і районами переходить до обласних та районних виконавчих комітетів, які формуватимуть ради відповідного рівня. Виконкоми підзвітні і підконтрольні лише обраним радам відповідного рівня. Для нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого само-врядування в районах та областях запроваджується інститут префектів.
Згідно із проектом Президент, Конституційний Суд і Верховна Рада зможуть розпускати місцеві ради, які «согрішать сепаратизмом», і призначати позачергові місцеві вибори.
Президент наголосив, що проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу — йдеться лише про можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, як це вже визначено окремим законом.

Під час презентації змін до Конституції, відповідаючи на запитання журналістів, Петро Порошенко зробив низку політичних заяв.

* Буде підготовлено проекти для відновлення інфраструктури Донбасу
Президент доручив створити «зелений коридор» для пропуску гуманітарних вантажів на Донбас. Окрім того, буде запроваджено низку проектів для відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу, енерго- та водопостачання із використанням донорських коштів.
* Повноваження парламенту практично не змінюються
Глава держави заявив, що не бачить необхідності у проведенні позачергових виборів Верховної Ради у зв’язку з прийняттям змін до Конституції в частині децентралізації. «Щодо Верховної Ради України, не думаю, що це передбачає значну реорганізацію саме в частині впливу децентралізації на повноваження парламенту, тому що його повноваження майже не змінюються або взагалі не змінюються. У зв’язку з цим я не бачу необхідності в організації і проведенні дострокових виборів», — сказав Президент.
* У Конституції залишиться автономія Криму
За словами П. Порошенка, в оновленій Конституції буде збережено автономний статус Криму. Президент заявив, що розраховує на визволення і повернення Криму до складу України шляхом політичних зусиль, а також на відновлення національно-культурної автономії кримських татар. «Автономія Криму чітко відображена в чинній Конституції, вона має досить широкі повноваження і що ці повноваження Криму і Севастополя є збереженими», — зазначив Президент.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.