Під час робочої поїздки на Львівщину Президент Петро Порошенко першу половину дня присвятив внутрішнім проблемам — провів нараду з керівниками силових та правоохоронних структур Західної України. Друга половина дня пройшла під знаком зустрічі із Президентом Польщі Броніславом Коморовським (на знімку).

Під час розмови із силовиками глава держави особливо наголосив, що на заході України теж триває війна. Війна інша, війна внутрішня і безкомпромісна. Ставка не на життя, а на смерть. Або ми здолаємо корупцію та контрабанду, або ці болячки здолають Україну. Десятками років випестувані та відшліфовані схеми, які, незалежно від того, яка влада, працювали і працюють. Вони приносять сотні мільйонів гривень ділкам-контрабандистам в обхід державного бюджету. Якщо раніше це був гріх, то нині, під час війни, це смертельний гріх — красти в умовах, коли країна і люди віддають останнє. Бо поки ми б’ємося за безвізовий режим, домагаємося, щоб європейський кордон став прозорим для чесних громадян, організована злочинність зробила його не тільки прозорим, а й дірявим, як решето.
Президент наголосив, що однією з головних підстав звільнення керівництва СБУ були незадовільні результати боротьби з корупцією і контрабандою. Це ключове завдання, яке ставилось перед попередніми керівниками цієї служби.
«Верховна Рада 340 голосами підтримала призначення нового керівника СБУ. Це тверда ознака співпраці фракцій і підтримки ініціатив Президента. Це аванс, який має продемонструвати, що ні Президент, ні Верховна Рада не помилилися. Це дасть змогу подолати таке ганебне явище, як контрабанда і масштабна корупція», — підкреслив Петро Порошенко та додав, що вкрай незадоволений роботою всіх правоохоронних органів із боротьби з корупцією. «Не можна сказати, що нічого не змінилося. Але, як казав мій шкільний вчитель, коефіцієнт корисної дії, як у паровоза», — зазначив Президент. Порошенко.
Ставлячи завдання перед СБУ, митницею, прокуратурою, міліцією, прикордонниками та іншими державними органами, глава держави закликав припинити цей «вічний і перманентний фестиваль контрабанди на західному кордоні». Бо своєю неузгодженістю керівники силових структур нагадують лебедя, рака та щуку, а боротьба з корупцією підміняється піар-акціями та війною компроматів. Недопустимо, коли правоохоронна система демонструє повну безпорадність, як, наприклад, у «бурштиновій лихоманці», бо те, що відбувається на Волині, не снилося й під час «золотої лихоманки» на Алясці.
Звернувши увагу на погіршення криміногенної обстановки, неконтрольований витік зброї, використання злочинцями камуфляжу та балаклав, Президент повідомив, що пропонуватиме заборонити перебування у балаклавах в мирних місцях.
У палаці Потоцьких Президент України Петро Порошенко провів переговори з Президентом Польщі Броніславом Коморовським, якому вручив диплом почесного доктора Національного університету імені Івана Франка.
Цей титул Б. Коморовському надали передовсім за те, що він, чітко декларуючи на європейській арені свою абсолютну підтримку євроінтеграції України, зробив дуже багато для того, щоб контакти між обома країнами в галузі науки й освіти були дуже ефективні.

Львів.