Із промови Президента Європейського Парламенту Мартіна Шульца у Верховній Раді України

«Для мене велика честь і приємність бути сьогодні тут в цей особливий день — день підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європарламентом», — сказав на початку промови Президент Європарламенту (на знімку за трибуною).

Ця угода, за його словами, ще більше зблизить два наші парламенти та народи. «Для нас, як європейців, мир та єдність на нашому континенті є ідеалами, які ми всі плекаємо, нашими спільними цінностями. Демократія, верховенство права, права людини, людська гідність рухають уперед європейський проект. Під час Революції Гідності ви повстали і вимагали вільних виборів. Ви вийшли на вулиці для того, щоб жити у суспільстві, яке є вільним, демократичним та плюралістичним. Ви обрали європейський шлях, підписавши та ратифікувавши Угоду про асоціацію з ЄС. Ми вітали ваш європейський вибір. Це був хоробрий вибір», — наголосив М. Шульц.
Водночас він зауважив: «Згадуючи останні півтора року, я обурений всіма тими стражданнями, які випали на долю українського народу. Ніколи я не міг уявити, що у 70-ту річницю закінчення Другої світової війни, 25-ту річницю падіння залізної завіси народу в Європі буде відмовлено в праві вирішувати свою власну долю. Ніколи не міг уявити, що кордони в Європі знову можуть бути змінені силою. Що архітектура миру, яку ми разом розбудовували після холодної війни, може зазнати нападу. І що право сили знову візьме гору над верховенством права. Але це відбулося».

Є лише одне рішення — політичне

Пан Президент наголосив також, що події в Україні турбують не лише українців, а й усіх європейців. «Ми не можемо просто так стояти і дивитися, як основоположні принципи міжнародного співтовариства порушуються. Ми узгодили правила, які мають наслідувати держави, маючи справу одна з одною. Ці правила стосуються всіх. Ми не можемо погодитися з тим, що більші країни силою змушують менші робити те, що вони хочуть», — сказав він та додав, що після початку конфлікту та анексії Криму ЄС працює над пошуками його мирного розв’язання: «Я повністю підтримую посередницькі зусилля канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда, але нам потрібно дивитися в обличчя фактам. Немає військового розв’язання конфлікту. Всі сторони дуже добре знають про те, що потрібно утримуватися від розпалювання війни та націоналістичної риторики». У цьому контексті він навів слова видатного американця Мартіна Лютера Кінга: «Старий закон «око за око» залишає всіх сліпими». «Отже, всі сторони і міжнародне співтовариство мусять зробити те, що можна, аби запобігти повному виходу цієї ситуації з-під контролю. І є лише одне рішення — політичне.

Санкції триватимуть до повного виконання Мінських угод

На жаль, констатував він, після підписання другої Мінської угоди в лютому виникають провокації та повсякденне порушення припинення вогню, продовжуються обстріли та страждання людей. «Відповідно, 22 червня Євросоюз продовжив свої санкції проти Росії. Ми будемо їх продовжувати до того дня, поки буква і дух Мінських угод не будуть повністю виконані», — наголосив Президент Європарламенту.

Маєте продовжити амбітний шлях реформ

З огляду на це Європарламент закликає нас у першу чергу приділити увагу подоланню поточної фінансової кризи та олігархічної структури економіки. «Ми заохочуємо вас продовжити той амбітний шлях реформ, який ви собі обрали. Ми на вашому боці на цьому довгому шляху», — наголосив М. Шульц і додав: «Ми довели, що наші слова підтримані діями. Комісія виділила 13 мільярдів євро для стабілізації ситуації в Україні. Для того, щоб допомогти подолати поглиблення соціальних розривів та підштовхнути розвиток економіки. Ця підтримка ґрунтується на очікуванні, що Україна продовжуватиме впроваджувати порядок денний реформ — посилення верховенства права, реформування виборчого законодавства, проведення конституційної реформи, всеохопної та величезної програми змін».

Ми залишаємося єдиними

Насамкінець М. Шульц наголосив, що Київ — це перше місто, яке він відвідав з візитом під час свого другого мандата в якості Президента Європарламенту. Цим він хотів засвідчити солідарність євродепутатів з українським народом.
Звертаючись до українських парламентаріїв, Президент Європарламенту зауважив, що пишається їх витримкою, готовністю зберігати стійкість. «Пишаюся вами, бо ви боретеся, незважаючи на вашу політичну приналежність, для того, щоб розбудувати найкраще майбутнє своєї країни», — сказав він і закликав депутатів виконати «своє завдання і використати цю історичну можливість на користь народу».
«Прийде той день, коли ця амбітна програма реформ буде виконана. Це буде той день, коли сподівання, мрії перетворяться на реальність», — констатував він.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.