Три тридцятиповерхівки, ще один висотний п’ятнадцятисекційний будинок... Це, за планами забудовників, має уже до 2018 року «прикрасити» лівий берег Дніпра, а точніше — історичний столичний район Микільська слобідка. Те, що будкомпанія іменує «яскравим і неординарним житловим комплексом класу люкс «Сонячна Рив’єра», кияни — противники даного будівництва називають катастрофою для лівого берега столиці. За їхніми словами, чергові бетонні монстри зводяться у рекреаційній зоні, за менш як 50 метрів від води, в порушення усіх можливих норм закону і здорового глузду. Розпочаті роботи, мовляв, не тільки знищують лівий берег Дніпра, а й починають руйнувати будинки по сусідству.

Планам забудувати ділянку між Броварським проспектом і Русанівськими садами небайдужа громада протистоїть уже кілька років. У різні періоди тут намагались побудувати і аквапарк, і дельфінарій, і рекреаційний центр. Зрештою, за «часів правління» містом Леоніда Черновецького, цільове призначення землі змінюється: гектари на березі ріки передають під житлову забудову.

«Освоювати» територію забудовник почав з 2014-го. «За минулий рік виріс хмарочос першого будинку, закладається фундамент двох інших», — каже Анатолій Шаповал, голова ініціативної групи за рекреаційну зону лівого берега Дніпра у Микільській слобідці. Як результат, переконує активіст, почали тріщати стіни уже зведених будівель — школи, греко-католицького собору. Та найбільше обурює противників будівництва те, як грубо, на їхню думку, порушуються чинні будівельні норми. Адже зводити багатоповерхівки почали уже за 50 метрів від води. «На сьогодні будівництво триває в межах прибережних захисних смуг Дніпра, які відповідно до Водного та Земельного кодексів становлять 100 метрів. Однак директор Інституту Генерального плану міста Києва свого часу, посилаючись на книгу московського академіка від 1956 року, видав довідку, що це не Дніпро, а Русанівська протока малої річки Десенки... Півроку в судах нам довелося доводити, що Дніпро таки має лівий берег», — розповідає Анатолій Шаповал.

Нині активісти протистоять забудові по всіх фронтах. І в судах — намагаючись скасувати дозвіл на проведення будівельних робіт, і на вулиці — активно протестуючи та фізично перешкоджаючи техніці працювати на майданчику. «Ми зверталися по допомогу до всіх — від Президента країни та Прем’єр-міністра до київського міського голови. Безрезультатно», — скаржиться пан Шаповал. Попри це здаватися активісти не збираються і уже на суботу скликають усіх на чергову акцію протесту проти забудови Микільської слобідки.

Тим часом компанія-забудовник переконує: має усі дозвільні документи на роботи. А противників будівництва підозрює у «прихованих інтересах». Начебто представники активістів вимагали від керівництва компанії «відкупні». «До кожного такого будівництва намагаються «примазатися» різні пройдисвіти. До нас підходили кілька чоловіків, називали себе «рішалами». Ми від їхніх «послуг» відмовились. Та попри це, як мені відомо, вони справді ходили на перемовини до забудовника, обстоюючи тільки свої приватні інтереси», — переконує Анатолій Шаповал.

До речі, на бік протестувальників стали народні депутати — члени міжфракційного об’єднання «Кияни». З метою не допустити на будмайданчик спецтехніку вони встановили там намети власних громадських приймалень. Та в ніч із 19 на 20 липня група невідомих порізала ножами і поламала мобільні депутатські приймальні (на знімку), повідомив на власній сторінці у мережі Facebook народний депутат Борислав Береза.
 

На знімку: на передньому плані — розгромлена невідомими вночі громадська приймальня народних депутатів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.