У Київській міській раді відбулися урочистості з нагоди 25-річчя підняття у столиці національного прапора України. У заході взяли участь офіційні особи, представники громадськості та депутати Київради, які за тринадцять місяців до проголошення незалежності нашої країни не побоялися проголосувати за відновлення одного з найважливіших державних символів — синьо-жовтого стяга.

Звертаючись до присутніх, голова Народного руху України Василь Куйбіда нагадав, що за доленосне рішення, яке стало, за словами тодішнього виконувача обов’язків голови Київської міської ради Олександра Мосіюка, «нокдауном для комуністичного режиму, точкою неповернення та справжньою перемогою українського національного духу», проголосувало 13 членів президії з 22 присутніх. 24 липня 1990 року на Хрещатику зібралося майже двісті тисяч чоловік, які приїхали з різних регіонів. Прапор спочатку освятили у Софії, пронесли урочистою ходою, а потім підняли на щоглі біля Київради поруч із знаменом УРСР. Комуністична влада не підтримала рішення депутатів, а перший заступник прокурора республіки визнав підняття прапора незаконним і порушив кримінальну справу.
Тоді за діло взялися кияни, які виборювали своє право на незалежність і кілька місяців поспіль вдень і вночі охороняли прапор на Хрещатику, доки його не визнали офіційно.

Вл. інф.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.