Майже сотня працівників та пенсіонерів сортодослідної станції Кіровоградської філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу», що розташовується в селі Новоселиця Ульяновського району, вийшли на акцію протесту на трасу Київ—Одеса (на знімку).

Люди вимагають навести лад на підприємстві, працевлаштувати звільнених, погасити заборгованість із заробітної плати, розпаювати понад 800 гектарів землі і частину передати працівникам, як те передбачено законом. За останні три роки вони неодноразово зверталися до різних інстанцій, щоб отримати землю, та «віз і нині там».
«Більше терпіти не можемо, — обурюються люди. — Боїмося, що рейдерам таки вдасться захопити землю, яка поки що в державній власності. Але заборгованість із зарплати тягнеться з 2013 року, а вирощене зерно забирають на Київ. Так само хотіли забрати техніку, але ми не дали».
Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко пообіцяв, що після проведення переобліку підприємств відомства та перевірки їхньої діяльності землі державних підприємств підлягають розпаюванню і поділу між працівниками.
Поки що протестувальники не перекривали дорогу Одеса—Київ, але обіцяють найближчим часом вдатися й до більш радикальних дій. Зокрема, їхати під стіни профільного міністерства.
Активісти стверджують, що піднята проблема властива всім таким підприємствам в Україні, і вони вже починають згуртовуватись для спільного захисту своїх прав.

Кіровоградська область.

Фото Уляни СІЧКАР.