Після чергового засідання в Мінську Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі градус напруження в зоні конфлікту, на жаль, не знизився. Прес-центр АТО повідомляє про рекордну кількість порушень Мінських угод. Так, 26 липня російсько-терористичні війська здійснили 86 обстрілів позицій українських сил і мирних населених пунктів.

За версією офіційного Києва, мінський формат залишається єдиним варіантом розв’язання військового конфлікту на сході нашої країни. Президент України заявив, що нові угоди з відведення важкого озброєння калібром понад 100 мм на 15 км від лінії розмежування по обидва боки, досягнуті 21 червня в столиці Білорусі, має бути підписано до 3 серпня і виконано протягом десяти днів.
Нагадаємо, одним з пунктів домовленостей є питання демілітаризації Широкиного, яке на порядок денний було винесено українською стороною. Нагадаємо, що лідери країн «нормандської четвірки» на своїй селекторній нараді, яка відбулася 23 липня, щодо Широкиного попросили ОБСЄ і Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню знайти до 3 серпня практичні рішення про виведення українських військ... «Голос України» писав про це в матеріалі «Переговори в телефонному режимі» (25.07.2015).
 

Минулими вихідними в Маріуполі розпочався безстроковий мітинг активістів проти виведення постійних захисників міста і заміни їх на підрозділи ЗСУ (заміна підрозділів Нацгвардії та МВС на ЗСУ триває по всій лінії фронту).

У секторі «М» на позиції полку «Азов» заступлять підрозділи морської піхоти Військово-морських сил, а на Луганщині «Айдар» замінять механізовані бригади Збройних Сил України. Про це в неділю поінформував прес-центр АТО.
«Недостовірна інформація поширюється деякими ЗМІ й сумнівними експертами з метою дискредитації сил АТО і роздмухування панічних настроїв у суспільстві. Підкреслюємо: іде планова ротація зазначених батальйонів», — констатують у прес-центрі.
Полк «Азов» виходить із Широкиного на навчання до Маріуполя, повідомив учора у Фейсбуці заступник командира артбатареї полку Юліан Матвійчук. За його словами, відстань між цими населеними пунктами невелика, і у разі атаки противника «Азов» повернеться на свої позиції...
Президент України вимагає припинити паніку навколо Маріуполя і запевняє: місто ніхто здавати не збирається. Про це Верховний головнокомандувач повідомив учора на зустрічі з волонтерами. Мовляв, «буферна зона» Маріуполя не стосується. Це наш форпост, і ми його ніколи не здамо. «Ми підсилюємо захист Маріуполя кращими частинами й елітними підрозділами». Водночас Президент підтвердив, що планується відвести від Маріуполя важку артилерію і системи залпового вогню, але у разі ескалації конфлікту їх повернуть на місце.
Нагадаємо, минулого тижня Петро Порошенко в інтерв’ю одному з видань казав про те, що «наступ буде», при цьому посилався на дані військової розвідки. Це підтверджували і у РНБО...