Дорогі вілли та елітні ресторани, прийоми на найвищому рівні й підсадні качки. Так проходив візит у Крим неофіційної делегації французьких парламентаріїв, представлених переважно партією «Республіканці» екс-президента Франції Ніколя Саркозі.


Незважаючи на заборону міністра закордонних справ Французької Республіки Лорана Фабіуса про те, що не варто їхати в окупований Крим, відговорити вдалося тільки двох парламентаріїв.
Фабіус був шокований рішенням депутатів про відвідування анексованих територій. Напередодні візиту, виступаючи на засіданні парламентського комітету у закордонних справах у Парижі, він назвав своє ставлення до такої поїздки «ворожим».
Водночас спікерові Національної асамблеї, нижньої палати французького парламенту, соціалісту Клоду Бартолоне не вдалося відговорити від поїздки десятьох депутатів, з яких дев’ятеро представляють партію Саркозі. Бартолоне, однак, заборонив депутатам говорити в Криму від імені Національної асамблеї й використовувати для поїздки бюджетні кошти.
Утім, бюджетні кошти було використано. Їх відірвали від російських платників податків, оскільки всі переміщення депутатів — а це й перельоти, й переїзди, й перекладачі, й харчування, й проживання — були за рахунок російського бюджету.
Делегація прибула до Сімферополя з Москви із запізненням майже на дві години. Мабуть, виділений для чартеру старенький Як-40 просто не впорався з таким навантаженням.
У Сімферополі представники Нацзборів і члени французького Сенату зустрічалися з головою «Держради» Криму Володимиром Константиновим, котрий назвав їхній візит «інформаційним проривом».
У свою чергу Тьєррі Маріані, депутат і неформальний глава делегації, колишній міністр транспорту в уряді Саркозі, відзначив, що не побачив на вулицях людей у формі, що, на його думку, свідчить про те, що в Криму немає окупації.
Він також висловив побажання неодмінно поспілкуватися із простими мешканцями.
І ці «зустрічі» відбулися. Члени делегації справді ходили вулицями, вірніше, чітко прокладеним службою протоколу кримського парламенту маршрутом. Напередодні тут попрацювали комунальні служби, вимиваючи дороги й тротуари та оббризкуючи їх мало не французькими парфумами.
Маршрут, як зауважили місцеві журналісти, був примітний і проходив повз театр ляльок, драматичний театр і цирк, мабуть, тому все, що відбувалося на вулицях, було ретельно, по-театральному, зрежисовано, але все одно нагадувало циркову виставу.
Так, «зовсім випадково» на лавочці були присутні пенсіонери, знову-таки, «зовсім випадково» вони були з букетами квітів і радісно кидалися назустріч делегації. «Зовсім випадково» дорогою до будинку Ради Міністрів Криму їм зустрілися городянки, що «прогулювалися», яких старанно зображували працівники інформаційно-аналітичного управління «Держради Криму».
Такі самі зустрічі були на набережній Ялти, на площі імені Нахімова в Севастополі, коли раптом із нізвідки з’являлися то сивочолі ветерани, яким не тільки ходити, а й розмовляти вже важко, то молодь, то місцеві жителі, які чудово знають французьку мову.
Усі такі зустрічі супроводжувалися захопленими вигуками: «Ми повернулися на свою батьківщину, в Росію!», «Нам жити в Криму дуже добре!».
Окремо хочеться відзначити роботу російських ЗМІ, які буквально покроково передавали інформацію про кожен рух або висловлювання французьких парламентаріїв у Криму. Зрозуміло, що все це робилося для картинки, розрахованої насамперед на російського обивателя: мовляв, Крим уже визнають французькі депутати, і все буде добре.
Але добре не буде. Це вже точно. Приватний візит нехай навіть десятка депутатів і сенаторів не поліпшить погоди й не зменшить прірву, що пролягла між Росією і світовим співтовариством у зв’язку з її діями стосовно Криму та України.
До слова, про те, кому в Криму було справді добре, то це самим парламентаріям. Приймали їх тут воістину з царським розмахом. Приміром, жили вони в найдорожчій резиденції РАТ «Газпром» у Криму на окремих віллах, вартість проживання в яких коливається від 3 до 5 тисяч доларів з людини за добу.
Кажуть, що Саркозі у зв’язку з майбутніми президентськими виборами у Франції в 2017 році шукає фінансове підживлення й може одержати його з Росії. Можливо, візит депутатів від його партії і був тією першою і пробною кулею з промацування ситуації?
Міністерство закордонних справ України звернулося до СБУ з поданням на заборону в’їзду в Україну для всіх десяти депутатів Національних зборів і сенату Франції, що відвідали Крим.
«Толерантність — це важлива річ і європейська цінність, але я вважаю, що тим, хто порушує закони України, немає чого робити в нашій державі. Шкода, що у Франції є певна ніша, що спекулює на анти американізмі й робить такі речі. Хоча там є декілька депутатів — це екстремальні туристи, які й до Асада їздили. Але ми працюватимемо з усіма парламентами, щоб такі речі мінімізувати», — сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін.


Крим.

 

Делегація Нацзборів і Сенату Франції на меморіалі французького військового цвинтаря в Севастополі.


Фото автора.