Моршин — відомий бальнеологічний курорт і місто обласного значення. Якщо говорити про децентралізацію і добровільне об’єднання громад, то Інститут регіональних досліджень запропонував об’єднатися громадам сусідніх сіл із центром у місті Моршині. Міський голова Моршина Руслан Ільницький (на знімку), якому громада доручила керувати містом-курортом уже вдруге, погоджується з науковцями.

 

 


— Якщо в цифрах, про яку кількість населення йдеться? — запитуємо Руслана Ільницького. Розмова відбувається в сесійному залі Львівської обласної ради. Депутати і представники виконавчої влади жваво обговорюють проблеми, які виникають у зв’язку з об’єднанням громад. Уже вдруге не можуть прийняти остаточне рішення і знову сесію переносять.


— Моршин — це шість тисяч, сільське населення — сім. Загалом — 13 тисяч жителів, — розповідає міський голова. — Ми провели громадські слухання і практично одноголосно, за винятком двох осіб, підтримали ідею, яку запропонували науковці. По-перше, вона економічно обґрунтована. Громади отримають фінансові ресурси. По-друге, Моршин — найменше місто обласного значення, і нам цікаво збільшити територію. Ми отримаємо можливість розвиватися. Водночас ми свідомі того, що в перші роки після об’єднання приєднані громади доведеться дотувати. Але, якщо казати про перспективу, то цілком погоджуємося з думкою науковців — це буде правильно.


— А яку позицію зайняла Стрийська районна державна адміністрація?


— Там запропонували інший варіант. Розташовані навколо Моршина села хочуть об’єднати із селом Лисовичі. Але без міста-курорту.


Поряд опиняться дві адміністративні установи, на відстані одного кілометра. Ось Моршинська міська рада, а ось там, за околицею, Лисовицька. Міська рада має достатню структуру, штат, а поряд хочуть створити таке саме. Депутати від Моршина підтримали наш варіант. Нині тривають дискусії. Очікуємо на рішення обласної ради.


— А які аргументи на користь вашого об’єднання?


— Вигідніше, бо збільшується територія. Ми отримаємо більше можливостей розвивати Моршин і залучати інвестиції. Об’єднавшись, зможемо претендувати на кошти з державного бюджету регіонального розвитку. У нас чимало проектів, які можуть бути цікаві і для сусідніх сіл. Моршинський водозабір розташований у Лисовичах. Нині він закритий, користуємося іншим джерелом водопостачання. У тому числі й тому, що є вимога санепідемстанції каналізувати село Лисовичі. Якщо ми об’єднаємося, то зможемо кошти використати для реконструкції водозабору і проведення каналізації. Від того виграють і Лисовичі, і Моршин.


Або ще один аргумент. Міське кладовище розміщено на території Станківської сільської ради. Історично ми близькі, бо в радянські часи дещо перекроїли карти.


Я вже не кажу про те, що об’єднання було б дуже вигідне для залучення приватного бізнесу. Ми могли б покращити сферу обслуговування, збільшити притік курортників.


Львівська область.


Фото прес-служби міськради.