У Нідерландах група активістів «Комітет громадян Євросоюзу» почала збір підписів за те, щоб поставити на референдум питання про ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС.

Згідно з нещодавно ухваленим в Нідерландах законом, який набув чинності з 1 липня, громадяни можуть вимагати організації консультативного референдуму з будь-якого закону чи угоди. Щоб зробити це стосовно українського питання, активісти повинні зібрати 10 тисяч підписів до 6 серпня. Тоді вони зможуть подати попередню заявку на проведення референдуму. Після того, як заявку прийме виборчком Нідерландів, активістам треба буде зібрати ще 300 тисяч підписів протягом 6 тижнів, передає Бі-бі-сі.


Угода про асоціацію з Євросоюзом, яка для України, без перебільшення, має надзвичайне значення, зможе набути чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі 28 членів ЄС. Фактично, через відмову її підписувати й почалися протести на Майдані, що призвели до повалення режиму Януковича.


Утім, це мало хвилює групу активістів, яка вирішила заробити на цьому болючому для українців питанні собі славу. Адже, окрім того, що Угода з Україною є резонансним питанням, вона ще й виявилася першим документом, який підпадає під дію нового закону про референдуми. Чому б не попіаритися? Аналітики скептично ставляться до можливості активістів зібрати у стислий термін підписи 300 тисяч прихильників народного волевиявлення з українського питання у Нідерландах. Та не варто й легковажити щодо таких процесів. Адже саме через поразку на референдумі в цій країні була скасована Конституція Євросоюзу 2005 року.