Інститут аналізу та прогнозування і Генеральна прокуратура України ініціювали проведення круглого столу «Бути чи не бути новій прокуратурі». На дискусію в Укрінформ запросили адвокатів, представників міжнародних інституцій, посольств, журналістів фахових видань, телеканалів. 

 


Від Генеральної прокуратури участь в обговоренні взяв перший заступник Генерального прокурора України Юрій Севрук (на знімку), який зазначив, що з реформуванням цих органів ми трохи запізнилися, і тому маємо надолужувати втрачений час. Реформування органів прокуратури мало розпочинатися з прийняттям нових Кримінального та Кримінального процесуального кодексів — упевнений Ю. Севрук. Новий закон про прокуратуру змінює повноваження прокурорів, зокрема, прокуратура вже не буде займатися загальним наглядом. Саме ця обставина викликала жваву дискусію. Підкреслювалося, що реформування прокуратури має здійснюватися одночасно з реформуванням судової системи та органів МВС. Поки не буде створено дієвої системи захисту прав людини в Україні, позбавлення прокуратури загального на-гляду може негативно позначитися на забезпеченні прав і свобод громадян.


Учасники круглого столу обговорили також і проблему створення нової прокуратури, а саме місцевих прокуратур. Замість 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур буде утворено лише 178 міських. Фактично одна прокуратура діятиме на території 6—7 районів. Саме тому виникає проблема забезпечення якості функціонування цього державного органу. Адже реформування прокуратури відбуватиметься ще за існування старого адміністративно-територіального устрою. Відтак територіальні перетворення органів прокуратури будуть не останні. 


Разом із структурними змінами на прокуратуру чекає скорочення штату. Так, за словами Юрія Севрука, до кінця нинішнього року 7980 посад працівників районних та міських прокуратур буде скорочено до 5000. У цього процесу також є свої плюси і мінуси. До останніх перший заступник Генерального прокурора України відносить можливість погіршення якості процесуального керівництва розслідування злочинів, підтримання державного обвинувачення в судах через збільшення навантаження на прокурорів. 


Проте поліпшити ситуацію може якісне оновлення кадрів органів прокуратури, вважають учасники круглого столу. Перші кроки щодо оновлення кадрового потенціалу вже зроблено — прийнято наказ про добір на посади місцевих прокурорів за конкурсом, брати участь в якому тепер зможуть усі бажаючі фахівці, які мають юридичну освіту, а на посади керівних працівників потрібен ще й стаж роботи за спеціальністю не менш як п’ять років або стаж роботи в прокуратурі не менш як три роки. Конкурсний добір відтепер здійснюватиметься на всі вакантні посади. Також Генеральним прокурором України Віктором Шокіним ініційовано створення молодіжної прокуратури, в якій буде формуватися кадровий резерв. Молодіжні прокуратури будуть створювати у вищих навчальних закладах із числа студентів юридичних факультетів 3—4 курсів. Ці студенти братимуть участь у роботі колегій прокуратур усіх рівнів, готуватимуть проекти законів, пов’язаних із діяльністю прокуратури, розглядатимуть скарги, готуватимуть процесуальні документи з реальних справ, які перебувають у провадженні прокурорів.  


Рекомендації учасників круглого столу про поліпшення роботи органів прокуратури, працівники апарату Генеральної прокуратури України пообіцяли узагальнити і використати в своїй роботі.

Фото Юрія ІЛЛЄНКА (Укрінформ).