Так вважає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, оскільки поширення оголошень про виклик призовників у військові комісаріати порушує законодавство про захист персональних даних.


За її словами, останнім часом почастішали випадки використання військовими комісаріатами такої форми виклику призовників у військкомати, як оголошення, які публікуються в газетах, на сторінках інтернет-видань або розміщаються в громадських місцях. В оголошеннях зазвичай вказуються прізвище, ім’я, по батькові призовників, досить часто — рік народження й адреса проживання.


Як зазначає В. Лутковська, такі відомості про особистість є її персональними даними, обробка яких, зокрема збирання, зберігання й поширення, має здійснюватися з дотриманням Закону України «Про захист персональних даних».


Нагадаємо, нещодавно на Львівщині місцеві газети надрукували списки військовозобов’язаних, яким працівники Сокальсько-Червоноградського об’єднаного районного військового комісаріату не змогли вручити повістки. За інформацією регіонального медіа-центру Міністерства оборони України у Львові, це є позитивною практикою. «Така форма оповіщення законна, і цей досвід варто перейняти й іншим військовим комісаріатам, перед якими поставлено чітке завдання щодо виконання заходів мобілізаційної кампанії», — зазначили у відомстві.


Військкоми Тернопільської області підтримали ініціативу своїх колег і теж почали публікувати в місцевих ЗМІ прізвища громадян, які не були сповіщені по призову або не з’явилися в місцеві військкомати.


Такі дії з боку працівників військових комісаріатів і засобів масової інформації, на думку омбудсмена, містять ознаки правопорушення, передбаченого статтею 188-39 КУпАП, а саме — недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних. 

 

Валерія Лутковська.

 

Тим часом

 

 

Арсен Аваков.

 

Міністр МВС України Арсен Аваков «дав категоричну вимогу міліції не брати участь в «облавах військкомів». Мало того, реагувати на звернення з перевірки незаконних дій, що мають місце, окремих горе-військкомів». Перед тим, як поширити таку інформацію в Інтернеті, міністр запропонував перейти на контрактну армію. А. Аваков вважає за необхідне зменшити кількість військових і збільшити зарплати реальним кваліфікованим військовим і їх забезпечення.


Нагадаю, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» призовники після набрання чинності указу Президента України про проведення чергового призову, яким прийшла повістка військового комісаріату, мають прибути до пункту в термін, зазначений у повістці. Якщо повістка не прийшла — призовник повинен прибути на призовну дільницю в десятиденний строк від дня початку відповідного чергового призову, визначеного указом Президента України. Аналогічні норми прибуття по повістці встановлено також і для військовозобов’язаних і резервістів.


Сергій ДЕМСЬКИЙ.