У Донецькій області розпочали підготовку Стратегії розвитку Донецької області на період до 2020 року. Роботу над її змістом організовано керівництвом обласної держадміністрації разом із представниками Програми розвитку ООН «Відновлення і примирення на територіях, що постраждали від кризи в Україні». У підготовці майбутнього документа беруть участь місцеві органи влади, бізнес, активісти громадських об’єднань, силові структури, а також міжнародні експерти (на знімку).

 

Сильний, самодостатній регіон, який розвивається, а не виживає, — таким бачать Донеччину учасники розпочатої тут спільної роботи.


«Стратегія розвитку Донбасу для нас стане довгостроковим путівником, — каже перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Євген Вілінський. — Тому всі, кого залучено до цієї великої роботи, поєднують у собі досить потужний інтелектуальний потенціал, який ми маємо намір максимально використовувати.


Що ми хочемо побачити тут через п’ять років? Що хочуть наші діти тут побачити? Для розуміння цього ми постаралися побудувати нашу спільну роботу як можна ширше. І залучати на всіх її етапах представників громадськості, активістів, щоб вони нас контролювали і, якщо потрібно, виправляли в нашій діяльності. Кожний бачить шляхи розвитку регіону по-своєму, і різноманіття думок, підходів і розв’язань дасть змогу знайти в остаточному підсумку оптимальну модель».


Нещодавно в області відбулося утвердження стратегії розвитку, зазначали на зустрічі. Але події в Україні розвиваються динамічно. Децентралізація, становлення спроможних місцевих громад — ці та інші завдання, які на початку року були лише як плани, нині знаходять дедалі більше своє втілення. Крім того, Донецьку область сьогодні визнано одним з лідируючих регіонів з впровадження інновацій.


«Для того, щоб через п’ять років ми одержали сильний, розвинений регіон, треба вже сьогодні бачити, які можливості маємо, щоб долати виклики», — підтверджує національний експерт ПРООН Анатолій Соловйов.


На попередній робочій зустрічі, що відбулася в Краматорську, було досягнуто згоди щодо широкого обговорення і затвердження подальшого співробітництва представниками Координаційної Ради і спеціалізованими робочими групами. Таких груп, за основними напрямками спеціалізації, створено чотири, і вони включають економічний блок (економіка, бізнес, зайнятість населення), підвищення потенціалу місцевого управління, безпечне суспільство (забезпечення громадської безпеки), соціальні послуги й питання внутрішньо переміщених осіб. У кожну із груп увійшли авторитетні фахівці, менеджери, експерти у своїх сферах діяльності.


Розроблений план дій на найближчі два місяці (до 20 жовтня) складатиметься з поетапного обговорення, ранжирування проблем, їх зведення в робочих групах з наступним утвердженням на загальних зборах і в підсумку — їх реального втілення.


Краматорськ 
Донецької області.


Фото автора.