У Кіровограді з’явилося ТОВ «СТОВ «Авангард», потім нібито зникли документи підприємства СТОВ «Авангард», яке орендує чимало земельних ділянок місцевих жителів. Потім перше оголосило себе правонаступником та без відома власників ділянок за один день перереєструвало на себе сотні договорів оренди. Поки люди обурювалися та бігали зі скаргами по різних інстанціях, новоспечені орендарі, озброєні, пригнали комбайни збирати врожай і на ділянках, умовно орендованих підприємством, і на тих, які в оренду не здавалися (схема розпаювання така, що всі вони вперемішку, і можна це зробити). Селяни врожай відбили, але продовжують чекати оперативнішого реагування від міліції і влади, які поки що чомусь мовчать.

А майже півтисячі жителів села Злинка Маловисківського району, власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, звернулися по захист до засобів масової інформації. Мовляв, через спритних ділків можуть втратити земельні ділянки й залишитися без врожаю. А сподіватися на допомогу правоохоронців та влади не варто, бо надто вже все довго вирішується. Та й не впевнені, яким саме буде фінал. Люди чомусь переконані, що не на їхню користь. Адже на кону земельний масив площею понад дві тис. га. А судитися потім роками, витрачаючи сотні тисяч гривень, яких у багатьох просто немає, теж не готові. Тим часом ситуація стала настільки швидко загострюватися, що люди вийшли на акцію протесту та перекрили автомобільний шлях Кіровоград — Умань.


«Усі ми самостійно здійснюємо обробіток своїх земельних ділянок, або власними силами, або арендуючи сільгосптехніку. В середині липня ми дізнались про те, що державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно розпочалось проведення державних реєстрацій договорів оренди земельних ділянок, згідно з якими ми начебто погодились передати свої земельні ділянки в користування товариству з обмеженою відповідальністю «СТОВ «Авангард» на строк від 10 до 20 років (в документах різні терміни дії договорів оренди), — йдеться в листі злинчан. — Категорично стверджуємо, що цих договорів оренди земельних ділянок із ТОВ «СТОВ «Авангард» ми не підписували»... Частина людей, одноосібників, не мала наміру передавати свої землі в оренду в принципі, оскільки господарює на них самостійно.


Гостроти справі додав той факт, що менш як через місяць після державної реєстрації так званих договорів оренди (загальною кількістю понад 500) до земельних ділянок громадян попрямували чужі комбайни, щоб зібрати вирощений справжніми власниками врожай. Тож аби припинити рух чужої сільськогосподарської техніки на їхні поля, люди змушені були об’єднатися та встановити блокпости на в’їзді до села.


Зі скаргами на незаконні дії щодо підроблення договорів оренди, спроб захоплення землі та врожаю звернулись до правоохоронних органів, до керівництва району й області. Як повідомив один із місцевих активістів Григорій Зіньковський, після акції та оприлюднення в ЗМІ інформації про зловживання справа нібито зрушила з мертвої точки. Правоохоронці навіть посилили слідчу групу. Припинили й реєстрацію інших аналогічних договорів, але державного реєстратора навіть не відсторонили від роботи. Тож делегація землевласників вирушила в Київ на прийом до заступника міністра юстиції. Селяни з острахом чекають дозрівання технічних культур. Бо не відкидають можливості спроб захоплення й цього врожаю.


Кіровоградська область.


P. S. Як повідомила прес-служба прокуратури області, за фактом підроблення підписів власників земельних паїв на договорах оренди зареєстроване кримінальне провадження за ч. 4 ст. 358 КК України.

Стосовно посадовців реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції, які зареєстрували 513 договорів оренди з несправжніми підписами, внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст.364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»). Наразі тривають слідчі дії, встановлюються обставини злочинів та особи, які їх скоїли.

 

Селяни, не сподіваючись на захист закону та потерпаючи за єдине, що в них ще є, — шматки землі та майбутній врожай, вийшли перекривати дорогу. Вони вимагають, зокрема, приїзду міністра юстиції, бо вважають, що саме районна державна реєстраційна служба винна в протизаконних діях.