Учасники танцювального колективу «Тріумф» з Добровеличківського району, що на Кіровоградщині, вибороли два перших місця та Кубок ХХХІ Міжнародного фестивалю хореографії «Prіetenіa», який відбувся у румунському місті Васлуй у червні. За перемогу змагалися 84 хореографічні колективи з Молдови, України, Угорщини та Румунії.

 

Перед «Тріумфом» стояла важлива мета: довести, що юні танцюристи зі степової сільської Добровеличківщини стоять на одному щаблі з найсильнішими хореографічними колективами Європи. Тому підготовка до змагань була наполегливою та відповідальною.


У Румунії учасників фестивалю зустрічала його організатор професор Аннушка-Доглан Крістіан. А саме дійство розпочалося з інтернаціональної ходи головними вулицями міста. Весь цей час над українською делегацією майорів національний стяг.


На конкурсних виступах стомлені далекою дорогою діти викладалися на всі сто відсотків. Перша композиція «Рушничок», що яскравими костюмами та пластикою передавала колорит рідного краю, увінчалася шаленими оплесками. Не менший фурор викликала хореографічна постановка «Моряцька сюїта». Неочікувані трюки, щирі посмішки на обличчях не залишили байдужими ні журі, ні публіку. Вражені глядачі підходили, щоб висловити визнання та захват і сфотографуватися на пам’ять.


Чимало місцевих мешканців приходили подивитися на виступ саме українців. І ось тріумф конкурсантів з Кіровоградщини: два перших місця, Кубок фестивалю, квіти від очільників міста. Вручення нагород супроводжувалося вибухом оплесків та сльозами радості, а серця наповнювалися гордістю за себе й свою країну.


Більшість членів делегації побували за кордоном уперше, тож у перервах між виступами не нехтували нагодою познайомитися з румунською культурою, скуштувати іноземних страв. Найбільше вразили привітність господарів, чистота на вулицях, безліч парків та скверів.


Діти з сумом залишали Васлуй, який вподобали за кілька днів. Часточка Румунії назавжди залишиться з ними у спогадах. А в рідній Добровеличківці на них чекали запашний коровай, щирі привітання, море квітів і подарунок за переконливу перемогу — поїздка до Кіровоградського дендропарку, організована головою райдержадміністрації Василем Ткаченком.


Керівник колективу Олена Рибалко розповідає:


— Цей фестиваль — неймовірний заряд енергії, впевненості в тому, що «Тріумф» — це діти-самородки, і ця перемога — результат їхньої майстерності, вправності, свідчення таланту. 


Васлуй — Добровеличківка.

 

ДОВІДКОВО

 

«Тріумф» існує 11 років і давно став улюбленцем не лише вдома, а й у Кіровограді, Харкові, Дніпропетровську та інших містах України, про що свідчать чимало нагород та дипломів. А розпочалося все завдяки ентузіазму молодого талановитого хореографа Олени Рибалко. З дня заснування склад колективу не раз змінювався, та незмінним залишався запал, з яким діти виступають на сцені. Завдяки старанням керівника гурту уроки хореографії відвідують 70 вихованців.​      

 

Під час фестивалю в Румунії.


Фото автора.