У квітні Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку. У травні закон підписав Президент Петро Порошенко. Згідно з документом,  має бути перейменовано обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ. І не лише...

 

Нині триває активне обговорення щодо нової назви Дніпропетровська.  На сайті Дніпропетровської міської ради найбільшу кількість голосів респонденти віддали за варіант "Дніпропетровськ".  Тобто хочуть залишити назву міста. На другій сходинці --- Січеслав, на третій -- Дніпро.

 

Окрім зазначених, містяни можуть обрати з-поміж варіантів Дніпровськ, Кодак, Дніпрослав, Дніпрополь, Святослав, Новий Кодак. Голосування триватиме до 23 серпня.

 

"Дніпровськ -- проста і загальноприйнята назва на честь найвеличнішої ріки України, вона може проіснувати стільки ж років, скільки житиме сам Дніпро. Варто замислитися над цим народним обранцям від Дніпропетровщини", -- пише до редакції наш читач із Сум Євген Савоченко.

 

Інший читач, заслужений учитель Григорій Швед, вболіває за долю вже свого міста Комсомольська, що на Полтавщині:

 

"Україна остаточно відірвалася від Росії, та, на жаль, неукраїнські географічні назви досі є.

 

Вибір назв для населених пунктів має відбуватися  за критеріями, що засвідчують історичну самобутність, самодостатність,  європейськість нації, держави і міста.

 

Нинішня назва міста Комсомольськ, назви вулиць на честь неукраїнських діячів (Леніна, Пушкіна, Добровольського...) не враховують ні географічні, ні історичні, ні природні умови місцевості, громадську думку, ніяк не вписуються в існуючу систему назв на українській території.

 

Пропоную назву Комсомольськ замінити на Наддніпрянськ, бо стоїть він над Дніпром..."

 

Столиця також не відстає у перейменуваннях. На сайті Київської міської державної адміністрації є пункт "Обговорення перейменувань вулиць". І, на диво, відвідувачі сайту дуже активно підтримують перейменування столичних площ, проспектів та провулків. Перелік вулиць є на сайті, і тривають ці обговорення до 3 жовтня.

 

Редакція газети "Голос України" на своєму сайті   www.golos.com.ua  також провела опитування серед читачів: чи доцільно зараз перейменовувати населені пункти, вулиці тощо? І ось такі результати ми отримали:

 

Залишити все, як є  20,19%

 

Треба було зробити це раніше  26,79%

 

Сьогодні, коли на обліку кожна копійка, робити цього не варто 15,28%

 

Якщо й робити, то пізніше, коли економіка країни підніметься з руїн 37,74%

 

Тобто, як бачимо, більшість людей "за" перейменування міст та вулиць. Проте першочерговим завданням вони бачать підняття економіки та покращення рівня життя українців. А у статках і добробуті можна вже й про нові назви міст, сіл, вулиць подумати.

 

Підсумки підбивала Оксана КАЛУГІНА.