Виставка «Евакуйована колекція», що проходить у рамках Всеукраїнського проекту «Скарби родоводу України», розгорнула свою експозицію в Кіровоградському обласному художньому музеї. Майже 60 майстрів народної творчості представили найрізноманітніші твори декоративного мистецтва.

Центром експозиції стала виставка етнічного одягу «Евакуйована колекція», яку спочатку побачили в Пирогові Київської області. Звідти вона попрямувала у Кіровоград, центр України, пізніше її побачать в інших містах.
Унікальна колекція українського одягу кінця ХІX-початку ХХ ст., створена бійцем батальйону «Айдар» Миколою Павлюченком, походить із Луганщини, слобідського землеробського краю. Вона об’єднує орнаментовані «вирізуванням» та «біллю» жіночі сорочки, оздоблені оксамитом корсети та спідниці, пояси та ін. У цих рукотворних речах поєднуються стилі, характерні для Київщини та Полтавщини, які засвідчують єдину загальноукраїнську культурну традицію.


Микола Павлюченко придбав збірку етнічного одягу в жительки Старобільська Єлизавети Главацької за гроші, які були надані йому для лікування в Польщі. Він вирішив врятувати колекцію в буремні часи АТО і показати зразки вишуканого одягу Слобожанщини жителям інших теренів України. Воїн взяв за мету розказати всім, що надзвичайний колорит національної культури побутує не лише на Західній Україні, як багато хто вважає, а і в інших регіонах. Зокрема, в славному козаччиною Луганському краї.


Сьогодні ці речі стали не лише українськими оберегами, але й зброєю проти бездуховності, безпам’ятства та агресії, вважає керівник науково-дослідного відділу народного мистецтва та фольклору Музею народної архітектури та побуту Олександр Босий, який представив колекцію в Кіровограді.

 

Рядки з біографії

 

Микола Павлюченко надзвичайний поціновувач славного козацького минулого свого краю, його історії. Разом зі школярами він рятував старовинні хрести на місцях поховання козаків біля Дніпра. З першого дня стояв на Майдані. Під Луганськом разом із іншими бійцями зробив усе можливе, щоб загиблих побратимів поховали як героїв, після їх ідентифікації через проби ДНК. В зоні АТО Микола та його побратими рятували побиту «градами» дитячу бібліотеку з цінними етнографічними та історичними книжками. Там же встановив пам’ятний знак на честь медичних працівників, які надавали допомогу військовим в зоні АТО.

 

Біля експозиції палкі прихильниці української культури та історії, керівник громадської організації «Спільна дія» (співорганізатор проекту) депутат Кіровоградської обласної ради Ірина Миколаївна Малик та журналіст Оксана Якуніна.


Фото автора.