Микола Фесюк із села Острожець, що в Млинівському районі на Рівненщині, в обласному музеї презентував свою персональну виставку із півсотні робіт: в основному це пейзажі ріднокраю, натюрморти, портрети, а також картини, продиктовані війною в Україні.
Одна з них — про голого козака на «чайці», який під напнутим вітрилом прямує до України-матері, щоб захистити її. Біля цієї картини спинялося чимало люду. Один благодійник запропонував художнику продати йому «Голий світ» (така назва картини) задля того, щоб виручені кошти направити на порятунок пораненого в АТО бійця, який від вибуху залишився без ніг.
Нині художник Микола Фесюк готує низку робіт для аукціону, щоб частину виручених коштів знову запропонувати пораненим на війні українським бійцям.

А свіжою сторінкою Фесюкового циклу про АТО стала картина, на якій ведеться безкомпромісна боротьба — російського Орла та українського Сокола (на знімку). Останній — явно менший та молодший, без досвіду та вікової амуніції, але перемога саме за ним.
Є в Миколи Фесюка і давня картина, яку він хоче додати до нового циклу. Продиктована вона подіями Другої світової війни, коли в Острожці фашисти розстріляли три сотні мирних євреїв. Але за цими жертвами зародилося нове життя. Воно в лоні матері — саме такий, найбільш оповитий миром образ представив автор. Ця картина побувала на декількох виставках, отримала ряд нагород. А цьогорічним літом стала своєрідним символом Меморіалу жертвам голокосту, який відкрили в Острожці.

Рівненська область. 

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.