пам’ять про подвиг наших дідів та нинішня боротьба за суверенітет

 

 

«Ми звертаємося до всіх народів вільного світу із закликом єдиним фронтом рішуче виступити проти російського агресора, який розпочав неоголошену «гібридну» війну проти суверенної України». Про це йдеться у зверненні Президента України Петра Порошенка до українського народу та народів світу в зв’язку із 70-річчям закінчення Другої світової війни.

У тій трагедії ми маємо свій особливо скорботний рахунок незліченних людських втрат. Ця війна, за різними оцінками, коштувала Україні від 8 до 10 мільйонів життів.

«Друга світова війна — це не лише глибока незарубцьована рана людської цивілізації. Це тяжкий урок, висновки з якого, на жаль, зроблено не усіма», — йдеться у зверненні глави держави. Питання війни і миру сьогодні знову перебувають на першому місці міжнародного та європейського порядку денного.

Російська Федерація, за його словами, цинічно розтоптавши міжнародне право, анексувавши Крим та розпаливши збройний конфлікт на Донбасі, сьогодні знову руйнує систему європейської та світової безпеки. Зухвала російська агресія становить загрозу не лише для України, а й для всього цивілізованого світу, його безпеки і стабільності.

Демократичний світ має докласти максимум зусиль задля відновлення зруйнованої системи міжнародного порядку та повернення довіри до міжнародного права, переконаний глава держави.

«Пам’ять про подвиг наших дідів та прадідів у роки Другої світової війни та нинішня боротьба за суверенітет і територіальну цілісність країни сьогодні як ніколи об’єднали український народ. Ця пам’ять була, є і завжди залишатиметься священною для кожного з нас», — наголосив Президент.

Дослівно 

 

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:


«Криваві уроки Другої світової війни не мають бути даремними. Зупинити агресора можна лише об’єднаними зусиллями, як це було 70 років тому. Нинішня підтримка України переважною більшістю світових та європейських лідерів, допомога, яку ми постійно відчуваємо у ці нелегкі для нас часи, свідчать, що міжнародне співтовариство усвідомлює безперспективність політики «умиротворення» агресора».