Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності народний депутат від Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак (на знімку).

«З початку року з приводу високої облікової ставки було багато критики на адресу НБУ. Але це було вимушене рішення, щоб вгамувати лютневу девальвацію гривні. Відсьогодні, слідом за звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банк України повідомив про зниження облікової ставки з 30 до 27 відсотків. Фактично це перше зниження облікової ставки за останні два роки!», — цитує Демчака прес-служба БПП.
Парламентарій також відзначив, що, з огляду на ситуацію в Україні, а також світові ринки і, зокрема, ситуацію з Китаєм, рішення НБУ є «загалом позитивним сигналом» для економіки України і для банківського сектору зокрема, підтвердженням комплексу послідовних заходів, спрямованих на виконання цілей Нацбанку зі сприяння у відновленні економічного зростання. «Облікова ставка є базовою відносно інших відсоткових ставок Національного банку України, зокрема, за нею здійснюються операції з підтримки ліквідності банків на тендерах з рефінансування», — констатував народний депутат.
Руслан Демчак упевнений, що зниження облікової ставки НБУ — це сигнал для громадян про поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань.
«НБУ прогнозує стрімке зниження інфляції в Україні до 12 відсотків до кінця 2016 року. У 2017-му інфляція повинна становити вже 8, у 2018-му — 6, а в 2019-му вийти на рівень 5 відсотків. За запевненням Валерії Гонтаревої, НБУ прогнозує подальше зниження облікової ставки, яка буде на кілька процентних пунктів більше за рівень інфляції», — зауважив парламентарій. За його прогнозом, у довгостроковій перспективі зниження облікової ставки сприятиме поліпшенню ситуації на макроекономічному рівні, кредитуванню та інвестиційним вливанням зовнішніх партнерів. Із позитивних тенденцій депутат також відзначив те, що, за даними НБУ, за три тижні серпня обсяг депозитів у гривні зріс ще на 1,7 мільярда гривень.