Фракція Радикальної партії Олега Ляшка одностайно заявляє про свій вихід з парламентсько-урядової коаліції у зв’язку з антиукраїнською зрадою у стінах Верховної Ради України та у верхівці української влади.


31 серпня 2015 року увійде в історію українського парламентаризму як ще одна чорна дата календаря. Своїми цинічними і безвідповідальними діями Президент Порошенко разом з фракціями свого іменного блоку та Народного фронту Прем’єр-міністра Яценюка за участі регіоналівських недобитків з «Опозиційного», а насправді кремлівського злодійського блоку та олігархічних депутатських груп поховали у Верховній Раді України демократичну коаліцію, на яку покладали сподівання мільйони українських громадян.


Цей чорний день завершився кривавою трагедією під стінами парламенту — спланованою цинічною провокацією спецслужб, внаслідок якої загинули троє невинних українських військовослужбовців. Метою організаторів кривавої трагічної події, від якої постраждали ще понад сто правоохоронців і десятки громадян — мирних протестувальників, була дискредитація патріотичних політичних сил, які не голосували за зміни до Конституції, написані в Кремлі. Як і компрометація народного спротиву ґвалтуванню Конституції України та особливому статусу Донбасу. Мета організаторів кривавої провокації була також і в тому, щоб відволікти увагу українського суспільства від акту національної зради, який відбувся 31 серпня 2015 року у Верховній Раді.


У цей трагічний для країни день у результаті змови фракцій Президента та Прем’єр-міністра з путінською «п’ятою колоною» та представниками олігархічних кланів у парламенті були попередньо схвалені антиукраїнські зміни до Конституції, за які проголосували лише 189 депутатів з фракцій демократичної коаліції. Три з п’яти фракцій коаліції майже у повному складі проголосували проти нав’язаних ззовні путінських конституційних змін, спрямованих на розкол України та позбавлення її суверенітету. Це голосування на догоду чужим інтересам знаменувало собою створення де-факто в парламенті нової «ширки» з регіоналами та олігархами — недемократичної неукраїнської більшості.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка заявляє про неможливість перебування у фіктивній коаліції, яка фактично була знищена руками Президента П. Порошенка та Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, які всупереч позиції більшості фракцій коаліції внесли на позачергове засідання парламенту питання антиукраїнських змін до Конституції. Як наслідок, замовна цинічна провокація на площі перед парламентом, у результаті якої загинули троє та постраждали понад сто невинних людей.


І сьогодні, коли влада обіцяє розслідувати цей кривавий злочин та покарати тих, хто організував трагедію під Верховною Радою, ми нагадуємо про безкарність уже протягом півтора року тих, хто відповідальні за вбивство на Майдані сотні наших побратимів. Адже відповідальні за той кривавий злочин, прикрившись депутатськими мандатами, сидять сьогодні у парламенті і замість покарання фактично отримують можливість творити нову «ширку» з владою та готуватись до майбутнього реваншу.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка вважає за неможливе перебування в безпорадній коаліції, неспроможній захистити парламентаризм в Україні від нового авторитаризму — чергових спроб Президента Порошенка зламати Верховну Раду «через коліно», нівелювати представницький орган влади й протиснути розроблені за його межами на догоду зовнішнім силам конституційні зміни.


І граната, яку кинули під стінами Верховної Ради, була кинута не лише у національних гвардійців, а й під демократичну коаліцію у парламенті, під майбутнє України. Ті, хто організував цю криваву цинічну провокацію, знали, що вони робили, — підривали український парламент, намагалися дискредитувати патріотичні сили для того, щоб далі вже без спротиву провести антиукраїнські кремлівські зміни до Конституції і нищити державу.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка вважає неможливим перебувати в коаліції, яка не здатна проводити курс на реалізацію цінностей Майдану, на справжню, а не декларативну боротьбу з корупцією, на реальні реформи й економічну політику в інтересах мільйонів громадян, на радикальну деолігархізацію, на підвищення рівня життя людей і вирішення соціальних проблем. У коаліції, діяльність якої фактично створює сьогодні шанс для реваншу банди Януковича.


Після виборів ми стали на шлях спільної відповідальності за реформи в Україні в рамках демократичної коаліції, бо були і залишаємося переконані, що жодні рейтинги не варті майбутнього країни. Попри всю політичну кон’юнктуру, ми продовжували перебувати в ній до останнього, наполягаючи на реалізації справжніх змін у країні.


Натомість ми побачили: замість реформ в інтересах людей — боротьбу за перерозподіл власності й активів, диктат міжнародних кредиторів та катастрофічну бідність і злидні мільйонів громадян; замість деолігархізації — підйом одних олігархів за рахунок інших; замість змін до Конституції щодо реальної децентралізації і надання повноважень місцевим громадам — створення передумов для узурпації влади Президентом та зміни, продиктовані з Кремля.


Ми бачимо політику влади, яка фактично веде до знищення країни. Тому ми не союзники, а опоненти такої політики.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка офіційно заявляє про перехід в опозицію до нинішньої влади та курсу Президента, уряду і фактичної більшості у Верховній Раді України.


Як європейська політична сила фракція відкликає своїх трьох народних депутатів з посад голів парламентських комітетів, отриманих у рамках коаліції. А представник фракції в коаліційному уряді В. Вощевський складає повноваження і йде у відставку з посади віце-прем’єр-міністра. Жодні посади в парламенті та уряді не змусять нас знехтувати нашими цінностями і принципами.


Як відповідальна політична сила фракція Радикальної партії Олега Ляшка не буде освячувати антиукраїнську зраду в парламенті. Водночас ми будемо і надалі усіма доступними способами захищати інтереси українських громадян, всіляко підтримувати зміцнення обороноздатності країни і розбудову армії, всебічно сприяти реалізації справжніх реформ в Україні в інтересах людей.


Ми вимагаємо від влади запровадити згідно з частиною другою статті 157 Конституції України мораторій на зміни Конституції до припинення збройної агресії Росії, винести на всенародне обговорення конституційні зміни щодо децентралізації та провести референдум щодо особливого статусу Донбасу. Ми вважаємо, що продажні і боягузливі політики, які під тиском, під погрозами чи шляхом підкупу голосують за зміни до Конституції, не мають права цього робити. Лише український народ як єдине джерело влади має право визначати, в якій країні жити, як розподілити владу, який і кому статус мати. Ми вимагаємо від Президента і Верховної Ради України винести питання змін до Конституції на всенародне обговорення та провести референдум щодо особливого статусу Донбасу разом з місцевими виборами наприкінці жовтня.


Ми категорично засуджуємо застосування насильства біля парламенту під час мирних акцій протесту і вимагаємо від Президента та правоохоронних органів невідкладно знайти не лише виконавців теракту, а й організаторів і натхненників цинічної антиукраїнської провокації, що спричинила цю криваву трагедію.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка вимагає від Президента П. Порошенка рішуче відкинути ганебні Мінські угоди як незаконні, антиконституційні і такі, що є юридично нікчемними з огляду на міжнародне право. Ми переконані, що це мертвонароджене дитя ганебної політики умиротворення агресора, породжене тиском Росії та Заходу, не дає перспектив досягнення довготривалого миру. Ми наполягаємо на необхідності посилення міжнародних переговорних позицій України шляхом повернення до Женевського формату за участі США і ЄС та його розширення до усіх підписантів Будапештського меморандуму, а також висунення вимоги щодо застосування усіх можливих міжнародних заходів — політичного, економічного та військового характеру — з метою забезпечити неухильне дотримання усього комплексу безпекових гарантій та зобов’язань за Будапештським меморандумом з боку усіх держав-підписантів, включно з Росією.


Ми вимагаємо радикального перегляду і зміни помилкової економічної політики уряду, що базується на хибній ідеології «затягування пасків» та зменшення споживання, веде до поглиблення кризи і тотального збідніння населення. Ми наполягаємо на необхідності державної політики стимулювання національного виробництва, внутрішнього споживання, експортної експансії, створення робочих місць, підвищення зарплат, пенсій і соціальних стандартів.


Ми також застерігаємо Президента Петра Порошенка від слідування шляхом Януковича, зворотний відлік президентства якого почався з Харківських угод з Кремлем, ґвалтування Конституції та створення штучної парламентської коаліції всупереч волевиявленню громадян. Будь-які спроби реанімації авторитаризму в Україні, спроби «ламати через коліно» незгодних патріотів у парламенті та у суспільстві приречені на поразку. А відлік часу для влади в Україні після Майдану і Революції Гідності прискорений у рази. Застерігаємо Президента Порошенка й від наслідування прикладу Путіна — піару на крові військових, правоохоронців чи мирних громадян, та відповідних спроб відволікти увагу суспільства від антиукраїнських зрад чи провалів влади у впровадженні докорінних змін у країні.


Фракція Радикальної партії Олега Ляшка ініціює створення у парламенті НАРОДНОЇ РАДИ з числа патріотичних депутатів з державницькою позицією, які не підтримали кремлівський сценарій зміни української Конституції, спрямований на розкол держави, зрив процесу реформ та європейського курсу розвитку України.


Звертаємося до всіх українських патріотів об’єднати зусилля на захист Конституції, на захист Незалежної і Соборної України.


Друкується в рахунок квоти фракції Радикальної партії Олега Ляшка.