Земельні розбірки між селянами та самозваними орендарями, які накинули оком на чужі землю та врожай («Клони, або Про схеми заволодіння чужим майном», «Голос України» за 13 серпня 2015 року), тривають на Кіровоградщині. Наразі до боротьби долучилися вже й депутати обласної ради. Вони на засіданні президії заслухали звіт правоохоронців, прокурорів та працівників управління юстиції про розслідування спроби рейдерського захоплення двох із половиною тисячі гектарів землі на території Злинської сільради Маловисківського району. Розгляд провели, щоб виконати ухвалене в серпні рішення облради щодо масової фальсифікації 513 договорів оренди землі.

Цікаво, що особи зловмисників, які подавали на реєстрацію підроблені документи, досі не встановлено. Загалом ситуація має такий вигляд:  «хтось» створив клон підприємства та фіктивно переоформив договори (місцеві жителі стверджують, що робилося це вночі, спішно). Цього «когось» не знає навіть державний реєстратор(!), який проводив належні в такому разі юридичні дії. Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко констатує — отримані від правоохоронців відповіді бездоганні з юридичної точки зору, але формальні. А постраждалі й депутати чекають реальної адекватної реакції на порушення закону. Як зазначив очільник самоврядного органу обласного рівня, виникає враження, що справа не розслідується. Адже для встановлення певних нюансів достатньо допитати працівника реєстраційної служби, який засвідчував фіктивні договори, подивитися записи камер спостереження тощо.
У тому, що всі дії проводяться формально, переконані й мешканці села. Претензії ті самі. Досі так і не пролунала відповідь — хто надавав документи до реєстраційної служби та як могли бути моментально зареєстровані понад 500 договорів із підробленими підписами? Як зареєстрували договори з покійними вже кілька років людьми? І як тепер покійним судитися? Під час нападу на підприємство побили людей, попсували техніку, але й ці злочини чомусь не розслідуються. То з ким судитися, якщо особи зловмисників не встановленл?
Депутат Віктор Окаєвич, запит якого щодо ситуації в Злинці обласна рада розглядала на одній зі своїх останніх сесій, заявляє — жителі села впевнені: міліція з прокуратурою справу затягують. Інакше як пояснити той факт, що комбайни, які приїхали збирати не свій врожай, супроводжували міліціонери, котрі тепер не знають, де шукати злочинців?
За словами депутата обласної ради Аліни Бегун, у тому, що міліція, прокуратура й органи юстиції не здійснюють належних реальних дій, а лише прикриваються мінімальними процедурними заходами, переконані й інші депутати.
Позиція обласної державної адміністрації, озвучена заступником голови ОДА Сергієм Коваленком, — скоєння злочину має констатувати суд. Люди ж, яких хочуть ошукати, впевнені — саме на тривалу судову тяганину рейдери й розраховують. Бо не всі орендодавці (пайовики) здатні нести такі значні фінансові витрати. Окремі з них не можуть це зробити апріорі, бо вже давно... покійні. А час працює проти ошуканих, адже врожай потрібно збирати, та й інші сільгоспроботи не чекають...
А правоохоронці звітують — розпочали кримінальне провадження, вилучили документи реєстраційної служби районного управління юстиції, опитали майже триста мешканців села, призначили експертизи підписів на договорах, провели зустріч із мешканцями Злинки тощо. Є нарешті й перші результати — встановлено, що всі досліджені договори сфальсифіковані.
Процес розслідування також контролює прокуратура, але без рішення суду своїм процесуальним рішенням скасувати незаконну реєстрацію не може. А судити, принаймні поки що, нікого. Єдине, що змогли зробити прокурори, — підготувати для селян документи, з якими ті могли б звернутися до суду. Є інформація, що з цією ж метою до Злинки прибули представники центру безплатної юридичної допомоги, які подаватимуть позови від імені постраждалих. Назріває питання щодо судового збору, який, згідно із законодавством, має сплачувати позивач, тобто ошукані громадяни, які нічого поганого не вчиняли. Правоохоронці ж стверджують — іншого законного шляху, ніж скасування договорів за рішенням суду, немає.
Наразі розслідування триває. Керівництво територіального управління юстиції повідомляє, що службове розслідування дій працівників реєстраційної служби Маловисківського районного управління закінчено і причетного до незаконних дій працівника буде звільнено з посади.
А представники обласної громади на черговій сесії, якщо відчутних зрушень у розслідуванні справи не буде, планують розглянути звернення до Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ. Щось підказує: далі буде.

Кіровоградська область.