У Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї завершила роботу філателістична виставка «Останній шлях Кобзаря», яка відбувалася у рамках Всеукраїнської поштової естафети «Україна — козацька держава».
Експозицію створено на основі унікальних поштових матеріалів, зібраних 2011 року відомим філателістом та громадським діячем Олександром Канівцем під час міжнародної ходи-реквієму з нагоди 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка.
З історії. Виконуючи останню волю поета, його друзі у 1861 році везли його тіло з Санкт-Петербурга до Києва через Твер, Москву, Серпухів, Тулу, Орел і далі українськими Глуховом, Кролевцем, Батурином та іншими містами. Потім пароплавом до Канева.
Як розповідав Олександр Канівець, ентузіасти протягом року розробляли маршрут, виготовляли конверти з краєвидами пам’ятних місць, а потім, 2011 року, повністю повторили цей шлях. Дорогою зі Смоленська до Чернечої гори (понад п’ять тисяч кілометрів) відвідали майже 70 населених пунктів. Конверти погашали в місцевих поштових відділеннях. Робити це намагалися саме в той день, у який 150 років тому через це місто чи село провозили прах Великого Кобзаря.