Майже сто мешканців села Дякове Виноградівського району перекрили автодорогу, що веде до міжнародного пункту пропуску «Дякове» на українсько-румунському кордоні. Люди вимагають відремонтувати дорожнє покриття, яке перебуває у жахливому стані.


— Автодорога Вилок—Дякове протяжністю 21 кілометр перебуває на балансі «Укравтодору», — наводить коментар голови ОДА Геннадія Москаля його прес-служба. — Ні обласна, ні районна влада ремонтувати її не може, це виняткова прерогатива «Укравтодору», який не проводив тут ремонт 12 років. Я особисто вже декілька разів звертався до керівництва установи з вимогою виконати капремонт, оскільки через жахливий стан дорожнього покриття псується автотранспорт, це також удар по іміджу України, до якої з Румунії приїжджають туристи, підприємці. У відповідь «Укравтодор» написав, що на капремонт необхідно 60 мільйонів гривень, яких у нього немає. Тому я цілком підтримую позицію місцевих мешканців, понад те, прошу їх влаштувати аналогічну акцію протесту біля офісу «Укравтодору» в Києві (по вул. Фізкультури, 9) і готовий сам узяти в ній участь, щоб висловити обурення бездіяльністю цього відомства.


***


На нараді, яку провів заступник голови Закарпатської ОДА Михайло Рівіс, обговорено питання підготовки доріг до осінньо-зимового періоду. Насамперед наголошувалося на необхідності відпрацювати чітку стратегію дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій у холоди. Особлива увага — гірським районам, перевалам і важкодоступним місцям.


Директор ДП «Закарпатський облавтодор» Іван Немеш зазначив, що до роботи взимку планується залучити 252 одиниці техніки і механізмів. Уже підготовлено 171 машину, зокрема, снігоочищувачі, автогрейдери, піскорозкидувачі, навантажувачі тощо.


Але через обмежене фінансування станом на 27 вересня на складах філій облавтодору — лише 3,8 тисячі тонн протиожеледних матеріалів (20,1 відсотка плану), незначна кількість технічної солі, немає запасу холодних асфальтобетонних та органо-мінеральних сумішей, а також резерву паливно-мастильних матеріалів.


Керівництво ОДА звернулося до «Укравтодору» з проханням стовідсотково профінансувати необхідні роботи. Адже з держбюджету для ремонту та експлуатаційного утримання мережі доріг загального користування в області передбачено 67 мільйонів гривень. А за вісім місяців виконано дорожніх робіт на 49 мільйонів, що становить 72,4% річного обсягу. Тож до морозів і перших снігів треба все надолужити.


Закарпатська область.