Першу на Закарпатті виноробно-виноградарську навчально-дослідну ділянку європейських сортів винограду «Троянда Карпат» відкрили в селищі Середнє біля Ужгорода.
Як наголосили в облдержадміністрації, цей проект реалізується в рамках Програми прикордонного співробітництва «Європейський інструмент сусідства та партнерства «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна» і співфінансується ЄС. Мета програми полягає у розширенні та поглибленні співробітництва між Закарпатською областю та сусідніми виноробними регіонами Угорщини, Румунії й Словаччини.
На чотиригектарній ділянці в урочищі Шкільна винниця науковці і майбутні винороби та виноградарі тепер мають змогу обмінюватися досвідом, проводити дослідження та опановувати сучасні інноваційні технології. Для цього за європейські кошти закуплено сучасне обладнання для переробки винограду.
«Ще не так давно виноробна галузь Закарпаття прославляла наш край на всю Україну. Обласна влада зі свого боку всіляко підтримує ці починання і докладатиме зусиль для залучення інвесторів», — каже заступник голови ОДА Михайло Рівіс, повідомляє наш власкор Василь НИТКА.