Голова ОДА Геннадій Москаль разом зі своїм заступником Михайлом Рівісом виконали почесну місію: передали 128-й гірсько-піхотній бригаді, яка дислокується в Мукачевому, сучасне військове приладдя — камельбеки, монокуляр, квадрокоптер та прилад нічного бачення. 


Такі необхідні для фронту речі й такий щедрий дарунок воїнам-землякам надіслав американський закарпатець Анатолій Чізмар. Цей успішний бізнесмен родом із Виноградова, три роки тому виїхав до Америки. І там настільки розкрив свій талант підприємця, що став не лише заможним, а й щедрим благодійником. Чоловік душею і серцем — із Закарпаттям, що притаманно, як правило, усім нашим краянам. Він щиро переймається проблемами бійців у зоні АТО, тому активно допомагає купувати військове спорядження, кажуть в облдержадміністрації.


— Це сучасне обладнання може врятувати життя нашим землякам, які захищають українську землю на сході країни, — зазначив Геннадій Москаль. — Особливо воно знадобиться в тих випадках, коли активізуються диверсійно-розвідувальні групи бойовиків, переміщення та місцезнаходження яких допоможе виявити саме квадрокоптер. До речі, працюючи на Луганщині, я ще такого сучасного безпілотного літального апарату не бачив!
Його підтримав і т. в. о. командира 128-ї бригади Іван Стахів, якому також вперше потрапив до рук американський спецзасіб. Уважно оглянувши подарунок, він зауважив, що технологічні можливості використання цього квадрокоптера дозволять виконувати широкий спектр завдань у фіксуванні та картографуванні.


«Особлива функція цієї моделі — автоматичне повернення. Квадрокоптер чітко тримає горизонт у будь-яку погоду й чутливо реагує на команди користувача. Відео- та фотозйомки високої якості допоможуть чітко фіксувати місця переховування бойовиків», — додав досвідчений комбриг.


А от «штучне котяче око», тобто прилад нічного бачення, також не менш цінна річ для розвідників уночі, як монокуляр, камельбеки (спеціальні термоси), налокітники та наколінники. Тож військові дуже вдячні керівництву краю за реальну допомогу та підтримку і запевнили, що й надалі самовіддано виконуватимуть свій обов’язок перед Батьківщиною.


До речі, 128-ма гірсько-піхотна бригада брала участь у визволенні Станиці Луганської, обороні Маріуполя та боях у Дебальцевому. Понад 300 бійців бригади за мужність та героїзм відзначено високими державними нагородами, а двоє удостоєні звання Героя України.


Закарпатська область.

 

Геннадій Москаль (ліворуч), комбриг Іван Стахів та Михайло Рівіс.

 


Фото надане облдержадміністрацією.