Чув, що уряд розширив коло осіб, які мають право на отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці. Розкажіть, хто ще тепер зможе його отримати?

Олексій ОНИЩЕНКО (лист надійшов електронною поштою).

Як повідомили у Міністерстві соціальної політики, відтепер, крім осіб віком старше 45 років, ваучер зможуть отримати також внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи, учасники антитерористичної операції з числа інвалідів, особи, звільнені з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності штату або за станом здоров’я. Це передбачено Постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207», яку нещодавно прийняв Кабінет Міністрів.
Цим само актом урегульовано питання надання зазначеним особам ваучера та посилено відповідальність особи за навчання. Приміром, якщо людина без поважних причин припиняє вчитися, вона повинна повернути гроші.
Нагадаємо, що механізм підтримки конкурентоспроможності на ринку праці осіб старше 45 років шляхом навчання за кошти ваучера діє з 2013 року, він, зокрема, передбачений Законом України «Про зайнятість населення» і функціонує відповідно до порядку видачі ваучерів та переліку професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер (постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207). Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб» від 05.03.2015 р. № 245 внесено зміни до статті 30 Закону «Про зайнятість населення», якими розширено коло осіб, які мають право на отримання ваучера.
Як відомо, вартість ваучера встановлена в межах вартості навчання, але не може бути більшою від 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Оплата ваучера здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. До переліку професій (спеціальностей), для навчання за якими може бути виданий ваучер, входять 32 спеціальності вищої освіти та 21 робітнича професія. Перелік затверджено наказом Мінсоцполітики від 25.06.2015 р. № 661.