Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив упродовж найближчих трьох днів розробити календарний план розгляду законодавчих актів у частині децентралізації врядування.


Під час наради під головуванням В. Гройсмана за участю урядовців, представників громадських організацій та експертів, присвяченої актуальним питанням децентралізації влади, яка відбулась у понеділок, керівник парламенту підкреслив, що зміни до Конституції України в частині децентралізації є «якісними», і наголосив на важливості подальшої реалізації конституційних змін у вигляді законодавчих актів.


В Україні, зазначив він, відбулась «повноцінна фінансова децентралізація», і необхідно рухатися далі в напрямі ухвалення базових законів у розвиток конституційних змін. «Потрібно ефективно передати не властиві державі повноваження на місця», — сказав Голова Верховної Ради.


В. Гройсман наголошував на важливості визначення пріоритетних до розгляду Верховною Радою законопроектів щодо децентралізації в контексті Плану законодавчого забезпечення реформ. Керівник парламенту також за-
пропонував розробити законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, який, за його словами, «має стати взірцем для реформування всієї державної служби».


Голова Верховної Ради звернувся до урядовців із проханням нада-ти якнайшвидше контрольні показники Державного бюджету-2016, зважаючи на необхідність вчасного формування місцевих бюджетів. За його словами, це також сприятиме розрахунку субвенцій на підтримку об’єднаних територіальних громад. «Ми дамо колосальний імпульс місцевому самоврядуванню», — сказав В. Гройсман.


Під час наради зазначалося, що нині в Україні є 159 об’єднаних територіальних громад (об’єдналися 793 територіальні громади), в яких призначено перші місцеві вибори, і наголошувалося на необхідності розв’язання низки проблемних питань їх діяльності.


За підсумками наради апарат Верховної Ради разом з урядом мають розробити календарний план і визначити виконавців у таких напрямах:


— розробка законопроектів у розвиток конституційних змін у частині децентралізації;


— розробка законопроектів, які передбачають передачу повноважень від органів державної влади органам місцевого самоврядування без внесення змін до Основного Закону;


— паспортизація об’єднаних територіальних громад із метою визначення їх першочергових потреб у медичній, соціальній та освітній сферах;


— розробка пакета нормативно-правових актів, які регламентують роботу об’єднаних територіальних громад.


Прес-служба Верховної Ради України.