Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) на брифінгу наголосила, що в парламенті не може порушуватися процедура розгляду та ухвалення законопроектів.

«До порядку денного не повинні потрапляти так звані «нічні» законопроекти, які з’являються у парламенті увечері, а вже зранку потрапляють до порядку денного, — заявила Сироїд. — Бо це позбавляє депутатів і громадськість можливості ознайомитися з проектами рішень та можливості вплинути на них. На жаль, таких законопроектів не стає менше, якщо раніше значну кількість таких законопроектів аргументували необхідністю врятувати економічну ситуацію в країні чи потребами війни, то зараз присутність таких законопроектів є повністю необґрунтованою».
О. Сироїд також висловилася проти пропозиції, яка, за її словами, пролунала під час спільного засідання парламентських комітетів з питань євроінтеграції та у закордонних справах за участю міністра закордонних справ, — вважати офіційними візитами народних депутатів за кордон лише у складі офіційних делегацій, а всі інші поїздки, в тому числі й на запрошення парламентів інших країн, вважати приватними. 
«Треба розмежовувати функції представництва народу і функції представництва держави, — сказала Сироїд. — Державу на міжнародній арені представляє тільки Президент та уряд в особі міністра закордонних справ, а народні депутати представляють народ і виборців, які їх обрали. А тому це не тільки право, а і обов’язок народного депутата — доносити позицію своєї політичної сили та своїх виборців, у тому числі й за кордоном».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.