Учора на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції народні депутати заслухали звернення екс-голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка щодо можливої причетності народного депутата Ігоря Кононенка до діяльності офшорної компанії Іntraco Management Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах.

 

«Використання олігархічною групою «Укрпромінвест» офшорних рахунків і компаній під час дії депутатського мандата в травні— липні цього року, серверів для проведення і оформлення викрадених грошей спочатку на Віргінських островах, а після цього в латвійських та австрійських банках. На цьому живе політична корупція з конкретними прізвищами в Україні», — зазначив Валентин Наливайченко.


Але конкретних прізвищ, причетних до політичної корупції, він не назвав. За його словами, те, що оприлюднили українські представники ЗМІ, є предметом звернення.


За його словами, британські журналісти викрили схему відмивання коштів цієї ж групи під керівництвом тих же людей. Як виявилося, офшор Іntraco Management Ltd має зв’язок з офшором Ernіon. Екс-глава СБУ зазначив, що схема потребує перевірки шляхом слідства в Україні. Відмивання і розкрадання грошей із нашої країни — це предикативний злочин. Тобто має бути відкрите кримінальне провадження і проведено розслідування.
Валентин Наливайченко розповів, що зустрічався з латвійським відомством, котре займається боротьбою з відмиванням грошей, а також з представниками ФБР США, з сенаторами і конгресменами. Він передав цим структурам відповідні документи, якими, за словами Валентина Наливайченка, доводиться зв’язок народного депутата Ігоря Кононенка з компанією Іntraco Management Ltd. Іноземні слідчі просять порушити в Україні відповідне кримінальне провадження. «Настав час розсекретити інформацію на серверах олігархічної групи «Укрпромінвест», подивитися скільки десятків і сотень мільйонів доларів викрадено з України. Заморозити рахунки і повернути гроші», — наголосив екс-глава СБУ.


За його словами, Державна служба фінансового моніторингу України готова надати інформацію про справжніх бенефіціарів Іntraco Management і Ernіon та можливих інших спільників.
Утім, народний депутат Ігор Кононенко звинувачення заперечує. 


Адже на наданих фотокопіях документів немає ні підписів, ні будь-яких відміток банку. 


Копії нібито платіжних документів — це transfer by payment order (намір про платіж). А єдиним платіжним документом є swіft (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів).
Також Ігор Кононенко підкреслив, що документи, надані комітету стосовно нього, не є підставою для відкриття кримінальної справи. 


«Не зрозуміла природа цих документів, зв’язок з Україною і мною. Юристи кажуть: згідно з цими документами підстав для відкриття справи немає. 


Думаю, ці процеси пов’язані з місцевими виборами, і мета їх — скомпрометувати мене і політичну силу, яку я представляю», — зазначив парламентарій.


Крім того, народний депутат заявив, що не має відношення до групи «Укрпромінвест», а концерн «Укрпромінвест», який він очолював, ліквідовано 2012 року. «Усе ІT-обладнання було демонтовано і продано, а тому інформація про якісь сервери не відповідає дійсності», — сказав він.

 

Колишній голова СБУ Валентин Наливайченко, завідувач секретаріату комітету Юрій Сорочик, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв та народний депутат України Ігор Кононенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.