Селянин-хлібороб, працюючи по 18 годин на добу, забезпечуючи всіх продуктами харчування, традиційно залишається обділеним, дискредитованим та приниженим і державою, і суспільством, на благо якого він трудиться. За статистикою, сьогодні населення Братського району Миколаївської області становить 19,6 тисячі чоловік, що майже удвічі менше, ніж у 50-ті роки минулого століття й утричі порівняно з часами створення району в далеких 1920-х роках. Така тенденція характерна для всієї України. Пояснюється це комуно-більшовицькими злочинами та експериментами над людьми: розкуркуленням найпрацьовитіших селян-хліборобів, жорстокими репресіями та голодоморами, примусовим загоном у колгоспи, які згодом були зруйновані, а селян кинуто напризволяще.
Дискримінація селян триває. Нічого не змінюється. У виборах беруть участь десятки партій, а от партії селян немає. Майже третина населення України, що працює в сільському господарстві, не представлена в органах влади й позбавлена рівноправної участі в політичному житті країни. Панування беззаконня затягнулося на десятиліття. Надбання народу й держави приватизовано окремими родинами та кланами, які й сьогодні продовжують розривати Україну на шматки. Щоб запобігти цьому, селянам — виробникам сільськогосподарської продукції слід об’єднатися. Логічно, що в цьому мають бути зацікавлені всі інші політичні та громадські сили, адже від цього залежить добробут кожної української родини. Крім того, саме селяни є історичними носіями національних традицій, мови та державності.
Катастрофічне зникнення селянства загрожує Україні, а відсутність представництва селян в органах влади свідчить про те, що вони самоусунулися від захисту своїх інтересів. Обстоювати ж свої права можна, лише об’єднавшись у партію селян — виробників сільськогосподарської продукції та організувавши кооперативи й сільгоспвиробництва. На першому місці має бути збереження та зміцнення суверенітету держави, у чому зацікавлений кожен громадянин. Селяни повинні повернутися до історично традиційного козацтва, забезпечивши охорону своєї території від будь-якого злодія, особливо від зовнішнього ворога, перетворивши Україну на неприступну для будь-кого територію. А вже існуючі асоціації фермерів (селян) та дрібних землевласників — основа для створення союзів козаків. Тож єднаймося! У єдності — сила!

Олег САЛИГА, член асоціації фермерів (селян-козаків).

Братський район 
Миколаївської області.