Ось таку гігантську лагенарію (у нас її найчастіше називають індійським огірком) виростив Степан Скупейко із Любешева (на знімку). Це однорічна рослина сімейства гарбузових. Вважають, що походить вона з Африки. У природних умовах росте в тропічному кліматі.
Лагенарія — поки що городній екзот у наших краях, адже потребує багато тепла, вологи та світла. А ще має порівняно довгий вегетаційний період (від посіву до плодоутворення 80—115 діб, а до повного дозрівання насіння — 200—210 діб) та, як і звичайний огірок, вимоглива до родючого ґрунту.
На Волині лагенарію почали вирощувати нещодавно. Але навіть на півночі області за сприятливих умов виростає до отакенних розмірів! Степан Іванович посадив її вперше й одразу отримав ось такий обнадійливий результат. Тому вирощуватиме її й надалі, поряд із картоплею, помідорами, огірками та іншими культурами. Адже лагенарія — цінна лікарська рослина, яка використовується при лікуванні шлунку, печінки та нирок. Зривати цей величезний огірок одразу не обов’язково, для споживання можна щоразу відрізати лише частину молодого плода.

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів Волині».

Любешів 
Волинської області.

Фото автора.