Протягом останніх тижнів багато ветеранів війни, дітей війни, інших пільговиків нашого району одержали поштою таке собі «Повідомлення про припинення дії пільг». На ньому є підпис якоїсь невідомої «уповноваженої особи». Ні посада, ні прізвище не вказані. Лише з відтиску печатки «для документів» можна зрозуміти, що документ надійшов із Управління соціального захисту населення Рожищенської РДА. А перед цим у №26 районної газети «Наш край» за 02 липня цього року було надруковано замітку «Новий порядок надання пільг», де роз’яснювалася Постанова Кабінету Міністрів України від 04.07.2015 №389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї».


Тепер ми тільки те й робимо, що читаємо, вивчаємо, досліджуємо й аналізуємо. І дійшли висновку, що це велике і абсолютне беззаконня, адже порушено, як мінімум, два дуже важливі державні акти, а саме: Конституцію України і Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».


У ст. 22 Основного Закону записано: «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». А у ст. 2 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» читаємо: «Права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України і законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни. Нормативні акти органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які обмежують права і пільги ветеранів війни, передбачені цим Законом, є недійсними».


Складається враження, що ті, хто приймає постанови, не читали не лише Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а і про Конституцію України мають досить туманне уявлення.

Переконані, що такої ж думки і тисячі пільговиків, які постраждали внаслідок прийняття постанови №389 і перелічені у «Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї». Тому вимагаємо негайно відновити справедливість і скасувати згадану постанову як незаконну.


Євген ДЕМКОВ та ще 15 підписів.


Рожище
Волинської області.