«Вода — джерело всього живого, і її потрібно берегти!» — знаємо ми зі шкільної лави. На очищення води й постачання споживачам затрачають чималі енергетичні ресурси. Ці витрати нині відчутно лягли на наші гаманці. Тому саме час згадати про елементарні способи економії.

 

 

Установіть лічильники


У квартирах і приватних будинках установіть лічильники холодного й гарячого водопостачання. Тоді ви зможете самостійно контролювати кількість витраченої води і, відповідно, її оплату.


Полагодьте несправності


Унітаз, що протікає, і кран, який капає, непомітно крадуть кубометри води. Тому ретельно огляньте свою сантехніку і за потреби відремонтуйте чи замініть її.


Придбайте ощадливу сантехніку


Під час вибору змішувачів на кухню чи у ванну віддавайте перевагу важільним. Вони швидше змішують теплу й холодну воду, а також зручніші у користуванні. Душові установки, в яких розпилювачі з маленькими отворами, дають змогу витрачати води чи не удвічі менше, ніж з великими.


Унітаз із двома режимами зливу також істотно зменшує витрати води.


Приймайте душ замість ванни


Для наповнення ванни потрібно в середньому майже 200 л води. На п’ятихвилинний душ піде удвічі менше (майже 100 літрів).


Закривайте крани


Миючи посуд, не тримайте кран постійно відкритим.


Для миття овочів і фруктів користуйтеся мискою. У такий спосіб ви використовуєте 2—3 літри води замість 15—20, які витечуть із крана за декілька хвилин. Закривайте кран, коли голитеся чи чистите зуби. Для того щоб прополоскати рот, достатньо склянки води.


Використовуючи на практиці ці прості поради, ви збережете не один кубометр чистої води і, звичайно, зменшите свої витрати на її оплату.

Київська область.


Мал. Миколи КАПУСТИ.