Втілення на Закарпатті спільного проекту програми розвитку ООН і глобального екологічного фонду «Розвиток та комерціалізація ринку біоенергетичних технологій в муніципальному секторі України» спрямоване на постачання в домівки тепла та гарячої води завдяки використанню сільськогосподарської біомаси.

— Нині наша держава є однією з найбільш енергетично неефективних країн, — зазначив керівник проекту Володимир Лященко. — І це стосується не лише промисловості, а й комунального господарства. Водночас в Україні — величезні ресурси біомаси, а у світі існують технології з її використання для опалення та гарячого водопостачання. Відтак експерти запропонували розробити обласну програму розвитку біоенергетичних технологій для тепло- та гарячого водопостачання у муніципальному секторі.
— Для Закарпаття важлива розробка і втілення такої програми, — зазначив заступник голови ОДА Михайло Рівіс під час обговорення з фахівцями. — Область відмовилася від централізованого затратного теплопостачання. В нашому краї діє програма енергоефективності та енергозбереження, триває заміна та модернізація котелень на об’єктах бюджетної сфери і комунальної теплоенергетики з використанням місцевих видів палива. Виробництво теплової енергії з біомаси успішно розвивається в Євросоюзі — у наших сусідів, тому Закарпаття має стати лідером України у цій сфері.
Під час зустрічі вирішено: найближчим часом команда фахівців, у рамках розробки обласної програми розвитку біоенергетичних технологій, збере інформацію щодо поточного стану вільних земель, що не використовуються для вирощування сільськогосподарських культур, але на яких можна культивувати енергетичні рослини. А також вивчить ситуацію з об’єктами ЖКГ, котрі доцільно перевести на використання біомаси. Проект ПРООН, упевнені в ОДА, дозволить залучити фінансових донорів та інвесторів у реалізацію вже затвердженої регіональної програми. А на біоенергетичне неоране закарпатське поле, як каже народна мудрість, — охочі знайдуться.

Закарпатська область.

 

 

Заступник голови Закарпатської ОДА Михайло Рівіс (праворуч) обговорює з фахівцями перспективу розвитку у краї біоенергетики. 

Фото надане прес-службою ОДА.