Тема боротьби з корупцією учора знову була домінантною у політичному житті країни. Міжнародна антикорупційна конференція «Запобігаємо. Боремось. Діємо» зібрала широке коло учасників високого рівня з понад десяти країн. Серед них — чинні або колишні міністри, керівники антикорупційних органів, прокурори. У роботі конференції також взяли участь Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Для успішного розвитку держави і залучення інвесторів Україна має продемонструвати ефективні зусилля із забезпечення миру та ефективні заходи боротьби з корупцією, раковою пухлиною, на яку 24 роки хворіє Україна, наголосив у своєму виступі Президент України Петро Порошенко. «Без участі суспільства, без активної участі громадян ми не зможемо забезпечити ефективність реформ, — наголосив глава держави, відзначивши, що завершується перший етап — інституціонального і законодавчого забезпечення боротьби з корупцією. «Сокиру ми вже загострили. Головна роль, ключова відповідальність і найбільша надія покладаються на Національне антикорупційне бюро», — сказав Петро Порошенко.


Нині тривають прозорі конкурсні процедури з формування спеціалізованої антикорупційної прокуратури. З 11 членів спеціалізованої конкурсної комісії дев’ятеро представляють громадські організації, лише двоє є прокурорами. Першого грудня конкурсна комісія має представити Генеральному прокурору, і Генпрокурор має призначити антикорупційного прокурора, і вже з того дня всі антикорупційні справи мають бути передані з Генеральної прокуратури до Антикорупційного бюро.


Триває й оновлення складу прокуратури — вже звільнено чотири тисячі старих прокурорських кадрів. Нині відбувається конкурс з обрання 700 місцевих прокурорів. Триває судова реформа, започатковано систему електронних закупівель та електронного урядування, що також є суттєвими кроками на шляху боротьби з корупцією.


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час антикорупційної конференції зробив низку політичних заяв. Серед них і досить несподівана — глава уряду доручив провести перевірку фінансово-господарської діяльності двадцяти найбільших державних компаній — від НАК «Нафтогаз України» і «Енергоатому» до «Електротяжмашу» і Одеського припортового заводу.


Глава уряду звернувся до країн—членів ЄС і США щодо створення в Україні на найближчі два роки постійно діючої міжнародної антикорупційної місії.


«Нам необхідно, щоби наші партнери з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки на постійній основі делегували сюди слідчих Федерального бюро розслідувань, правоохоронних органів окремих країн—членів Європейського Союзу, які взяли би на себе допомогу всім правоохоронним органам України в питанні організації боротьби з корупцією, а також допомогу в розслідуванні тих фактів корупційних діянь, які з’являються в ЗМІ та у вигляді заяв представників різних правоохоронних органів», — сказав Яценюк.


Передбачається, що така місія діятиме на підставі спільних меморандумів та змін до законодавства і матиме доступ до баз даних Служби безпеки України, Національного антикорупційного агентства, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Генеральної прокуратури. Арсеній Яценюк запропонував надати можливість міжнародній антикорупційній місії порушувати кримінальні провадження щодо українських державних чиновників за фактами корупції за межами України.


Лейтмотивом виступів іноземних гостей було те, що наближення України до Європейського Союзу та європейських стандартів і якості життя залежить передусім від неї самої, від ефективних реформ та подолання такого негативного явища, як корупція у всіх сферах.