Осінній паводок, що розперезався вихідними у високогірних районах Закарпаття через тривалі дощі, спадає. Учора на середину дня рівень води в головних притоках Тиси знизився. Хоча подекуди вода навіть вийшла на заплаву, масових підтоплень осель немає. Загалом, за прогнозами, велика вода піде із Закарпаття за три доби.


— Найбільше постраждали від повені три райони: Рахівський, Тячівський та Міжгірський, — наводить слова голови ОДА Геннадія Москаля його прес-служба. — На ранок понеділка ще підтопленими залишалися десять приватних будинків на Міжгірщині й майже тридцять — на Тячівщині. Вода переважно зайшла в підвали, а не в житлові приміщення. Більшість підтоплень — наслідок підняття ґрунтових вод та переповнення гірських потічків, а не через вихід із берегів магістральних річок. 

Завдяки злагодженій роботі рятувальників, місцевої влади та населення вдалося обійтися без постраждалих чи руйнувань у приватному секторі. Потреби в евакуації не було (за винятком відселень кількох десятків людей до сусідів та родичів). Рух автотранспорту відновлено на всіх напрямках, відімкнень електроструму вже немає. За попередніми даними, пошкоджень дорожнього покриття на шляхах державного значення внаслідок розливу води не зафіксовано. Однак у низці високогірних населених пунктів знесені містки для легкового та гужового транспорту (особливо на Тячівщині в районі Усть-Чорної), розмиті ґрунтові дороги. Нині спеціальні комісії з’ясовують завдану стихією шкоду, звертатимемося до Кабміну з проханням виділити на ліквідацію наслідків паводку кошти з резервного фонду. І поновити фінансування протипаводкової програми «Тиса». Уже тепер зрозуміло, що найбільші збитки — це зруйновані дамби. У неділю я особисто проїхався зоною стихійного лиха й побачив, що берегоукріплення в Рахівському районі (зокрема, на річці Шопурка біля Кобилецької Поляни), збудовані після першого катастрофічного паводка 1998 року, не витримали напору води й були змиті в річку. Якби терміново не підключилися рятувальники й місцеві мешканці, котрі укріплювали береги з допомогою деревини, наслідки були б набагато гірші — вода могла повністю зруйнувати автодорогу й підмити хати. Очевидно, що виділені державою на берегоукріплення кошти були банально вкрадені тодішньою обласною владою.


На думку фахівців, позитивний момент нинішньої стихії — ніхто з людей не постраждав, як це мало, на жаль, місце на початку листопада сімнадцять років тому, а потім і в 2001-му.


Про причини й наслідки великої води «Голос України» детально повідомлятиме у наступних номерах. 

Закарпатська область.

 

Неділя, Закарпаття. Стихія ще вирувала...


Фото облДСНС.