Відкритість — новий стиль роботи апарату

 

У Верховній Раді України розпочато роботу з впровадження електронного парламенту, який передбачає підвищення відкритості, поліпшення комунікації, впровадження нових технологій. У рамках цього проекту відбувається технічне переоснащення, закупівля відповідної техніки, систем захисту інформації та програмного забезпечення, на що буде витрачено майже 90 мільйонів гривень, які буде спрямовано передусім на закупівлю обладнання, розбудову оптоволоконних мереж, розробку спеціальних систем захисту інформації, адже є необхідність підвищити безпеку збереження державної інформації. В. о. керівника апарату Верховної Ради України Володимир СЛИШИНСЬКИЙ докладно розповів про заходи, що їх передбачається здійснити для технічного переоснащення парламенту.

 

 

— Володимире Івановичу, в ЗМІ з’явилася інформація про те, що буде витрачено майже 15 мільйонів на обладнання Верховної Ради wі-fі?


— Ми вперше підійшли до створення е-парламенту. Це не тільки wі-fі. Це і мережеві сховища, і оптоволоконні лінії, і комп’ютерна техніка. Просто чомусь підняли резонанс по wі-fі. Ми вже не перший місяць працюємо над створенням системи, яка зробить роботу депутатів — прийняття законів, розробка законопроектів та участь у цих процесах громадян — відкритою та більш зрозумілою.


— Чи вважаєте, що нині доцільно витрачати такі гроші на переоснащення Верховної Ради?


— Останні закупівлі серйозного обладнання були 10 років тому. У тому числі, і wі-fі в сесійній залі робився тоді. Більше wі-fі ніде в Раді немає. На сьогодні зовсім нові стандарти, нові підходи. Те обладнання, яке у нас є, не забезпечує вимоги, щоби всі люди могли нормально працювати — як депутати, так і журналісти. Ми хочемо замінити його на нормальне професійне обладнання. Не побутове, а професійне! Якщо взяти залу засідань, то в мережі мають одночасно працювати приблизно півтори тисячі людей. Депутати, журналісти, помічники. Тому є підвищені вимоги до обладнання, аби воно працювало стабільно, без перешкод. Тому було прийнято рішення зупинитися на обладнанні фірми CІSCO, яке вважається найкращим у світі в сфері мережевого обладнання. Крім того, ми хочемо перейти на електронний документообіг, а це також потребує високоякісного обладнання.


— Чи не виявиться так, що будуть завищені ціни окремих одиниць порівняно з цінами в мережі Інтернет, наприклад?


— По-перше, ми робимо закупки у сертифікованих фірм. Все обладнання також має бути сертифіковане, в тому числі, і в Україні. Деякого обладнання взагалі немає в продажу, його виготовлятимуть на замовлення. Друге питання — це системи захисту, адже йдеться також про національну безпеку України. Інформація має бути захищеною, тому окремо встановлюватиметься система захисту. Ми не можемо допустити, щоб робота Верховної Ради зупинилася. Все повинно бути з підвищеним рівнем захисту, щоб ніхто не зміг «покласти» сайт Верховної Ради, дістатися до окремих даних тощо.


По-друге, ми закуповуємо не окремі одиниці техніки, ми закуповуємо цілу систему, а це і встановлення, і налаштування обладнання. Це також витрати, які входять в модернізацію системи.


— З чого ця система взагалі складається? Яку техніку буде закуплено?


— Це і комунікатори, і роутери, і серверне обладнання, і мережеві сховища, конференц-системи, ліцензійне програмне забезпечення. Внутрішня система — для депутатів, їхніх помічників, працівників апарату, тих, хто має доступ до внутрішніх документів. Кожен депутат зможе зайти з будь-якого комп’ютера до своєї бази і працювати з документацією. А зовнішня — для відвідувачів приміщень парламенту — журналістів, наприклад, щоб вони просто могли безперешкодно під’єднуватися до мережі Інтернет. Крім того, депутати матимуть віддалений доступ до мереж, перебуваючи у своїх виборчих округах.


— Скільки приміщень буде облаштовано новою системою?


— 15 адміністративних будівель, які розкидані по місту. Біля самого парламенту лише кілька будівель, де розміщені комітети. Новий е-парламент як система має охоплювати всі будівлі.


— Чи відповідає обладнання європейським вимогам?


— Так. Ми проводимо консультації зі спеціалістами, і лише після них приймаємо рішення про встановлення нової системи. Скажу по секрету, що в деяких аспектах наша система буде навіть кращою за ті, що функціонують в європейських парламентах.


— Все-таки, чому виникла проблема із «засекреченістю» цін?


— Є певні терміни, встановлені законодавством, в які опубліковується інформація. Прийняли рішення, підписали, і ця інформація оприлюднюється. Нині вся інформація опублікована на всіх сайтах, у «Державних закупівлях», і на сайті Верховної Ради. Все було здійснено відповідно до закону. Більше того, коли проводили тендер, там був присутній канал «Рада», все знімали журналісти. Я вітаю прагнення журналістів контролювати правильність використання державних коштів, але водночас я закликав би журналістів до більш уважної роботи з інформацією. Зі свого боку, я завжди готовий надати додаткову інформацію, якщо виникає така потреба.

Відкритість — це новий стиль роботи апарату Верховної Ради України, і ми його дотримуватимемося.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.