Про досягнуте парламентом восьмого скликання за рік та про найпам’ятніші дні своєї роботи в інтерв’ю «Голосу України» розповіли народні депутати.

 

Юрій Чижмарь (Радикальна партія):

 


«Це перший в історії України парламент, де національно-патріотичні ідеї не чужі. Зокрема, ми проголосували за святкування 125-ї річниці відомого українського політичного діяча Євгена Коновальця. Ще декілька років тому відзначення цієї дати було б нереальним. Крім того, це перша Верховна Рада, котра ухвалила рішення про декомунізацію країни. Тому вважаю, що як національно-патріотичний орган парламент відбувся. Інше питання — стан реформ, які треба впровадити. З одного боку, економіка після правління Януковича в поганому стані, з другого — зовнішні вороги. Але зрозуміло, що є і внутрішня боротьба. На жаль, українці сьогодні не змогли об’єднатися навколо власної країни, і це відчувається у парламенті. Бо п’ята колона так і залишилася, закон про люстрацію не діє, Генерального прокурора і суддів не звільнено. Виокремити в парламенті когось дуже складно, тому що це колективний орган. Якщо хтось найбільше кричить біля трибуни, це ще не означає, що він краще працює в парламенті. Якщо парламент працюватиме як колективний орган, усвідомлюючи, що кожен є членом цілісної системи, тоді зможе ухвалювати якісні закони».


Віктор Чумак (Блок Петра Порошенка):

 


«Досягнення — це створення законодавчої бази для реформи правоохоронної системи. Ухвалено закон про Національну поліцію, створено Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань. Це великий професійний успіх, тому що я про це мріяв і працював над цим 15 років. Також було започатковано реформи в енергетичній галузі. Крім того, дуже важливо, що Верховна Рада розкрила реєстри речових прав на рухоме і нерухоме майно всіх високопосадовців. Парламент парадоксальний, його роботу можна по-різному оцінювати. Але те, що він зробив нині, не вдавалося здійснити 20 років поспіль.


Найпамятнішим днем є 26 квітня, коли ми ухвалювали низку законів щодо антикорупційної політики.


Серед парламентаріїв як професіоналів виділю декілька народних депутатів від фракції «Самопоміч»: Олену Сотник, Олексія Скрипника. Як публічний політик за цей рік виріс Єгор Фірсов. Дуже ефективним парламентарієм вважаю Оксану Продан».


Георгій Логвинський («Народний фронт»):

 


«Вважаю, що Верховна Рада відпрацювала цей рік досить продуктивно. Зокрема, треба виділити закони щодо антикорупційної діяльності, захисту прав людини, заочного кримінального провадження, децентралізації. Також створено Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро. Реформування правоохоронних органів. Ухвалено закон про поліцію, який має підвищити рівень довіри до правоохоронних органів.


Найпам’ятніший день для мене — коли складав присягу народного депутата. Також чудово пам’ятаю день ухвалення бюджету та перший виступ під час доповіді законів».


Іван Крулько («Батьківщина»):

 


«Цей парламент є найбільш проєвропейським, пронатовським, патріотичним за всю історію незалежності України. Також нинішня Верховна Рада є реформаторською. Більшість позитивних змін виходять від народних депутатів. Вважаю, що Революція Гідності все-таки дала дуже важливий поштовх для того, щоб до парламенту прийшли люди з новим баченням і бажанням розвивати українську державу. Тому переконаний, цей склад Верховної Ради ще не виконав своєї місії і має можливості для ухвалення важливих законів для нашої країни. Звісно, є проблеми. Але коаліція має зберігатися. Було багато днів, які для мене стали пам’ятними.

Насамперед це день, коли було внесено до парламенту, а потім проголосовано закон про волонтерську діяльність за моїм авторством. У четвер був не менш пам’ятний день, адже я доповідав перший «закон Надії Савченко», який було ухвалено.


У парламенті є багато гідних людей, тому виділити когось складно. Надія Савченко має дуже сильний моральний вплив на цю сесійну залу».


Олег Березюк («Самопоміч»):

 


«Велике досягнення — те, що парламент є. Він спромігся утворити коаліцію та має найкращу за всю історію коаліційну угоду. Також ухвалено низку якісних законодавчих актів щодо демонополізації, дерегуляції, децентралізації. Крім того, майже повністю сформульовано антикорупційне законодавство, яке, можливо, найкраще в Європі. Але воно не імплементується через неякісну роботу правоохоронних органів. Важливим законом є закон про декомунізацію. Це ті віхи, які колись буде оцінено. Інше питання — що корупція та розбалансована вертикаль виконавчої влади не дають змоги ці законодавчі акти впроваджувати в життя.


Добре, що у парламенті є депутати, котрі без тиску можуть ухвалювати рішення».


Тетяна Бахтеєва (Опозиційний блок):

 


«Для мене дуже боляче дивитися, як працює цей парламент. Насамперед треба наголосити, що порядок денний не подають вчасно, порушується Регламент під час голосування. Крім того, коаліція перебуває в розбалансованому стані. Зрозуміло, що Опозиційний блок не голосує за більшість законопроектів, але підтримує законодавчі акти, котрі стосуються медичної та соціальної сфер».


Ольга Богомолець (Блок Петра Порошенка):

 


«Насамперед досягненнями цього парламенту є створення демократичної проукраїнської коаліції і підписання Коаліційної угоди. У ній написано багато гарних, системних, професійних, стратегічних положень, які, на жаль, не було виконано. Але стратегічно їх уже сформульовано. Питання — їх виконання.


Щодо реформи правоохоронних органів, вона тільки розпочинається. Антикорупційні закони ухвалюються, але поки що також не працюють у повному обсязі. Економічні закони, які мають сприяти розвитку економіки, фактично стоять. Парламент — це повільна і виважена державна машина. І потрібен час на те, щоб почало працювати все, що зроблено. Революція Гідності відбулася за короткий період історії країни. Тепер має відбутися еволюція свідомості, бажання бути інакшими, кращими має стати нормою життя.


Найбільш пам’ятним і водночас найболіснішим був день, коли я проголосувала за арешт Ігоря Мосійчука. Коли на наступний день усвідомила, в якій послідовності і як це відбувалося, для мене це був дуже болісний удар. Той день був для мене найважчим, тому що схибила. Розумію, що зараз перебуваю на території «мінного поля». У парламенті друзів немає, однодумців мало, побратимів — одиниці. Тут потрібно бути дуже обережним і одночасно рішучим на кожному кроці».

 

ФАКТИ

 

Протягом першого року роботи Верховної Ради восьмого скликання у стінах парламенту ухвалено і введено в дію в новій або оновленій редакції 35 законів.


Народні депутати вже встигли розглянути 1133 законопроекти, із яких понад три 300 схвалено в цілому.


Рекордсменом із подачі документів на розгляд у сесійну залу документів з початку восьмого скликання став Комітет з питань податкової та митної політики — 127 законопроектів.


З початку третьої сесії найбільше засідань (11) відбулося в комітетах з питань охорони здоров’я та запобігання і протидії корупції.


Цієї осені найбільше питань розглянуто на засіданнях бюджетного комітету — 545, а протягом року через нього пройшло 1900 документів.