Результати аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету на одноразову виплату жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня», обговорили днями в Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

У народних депутатів виникли запитання щодо причин невикористання коштів на таку виплату, передбачених відповідною бюджетною програмою, інвалідам, непрацюючим малозабезпеченим громадянам та особам, які постраждали від торгівлі людьми в 2014-му та січні-вересні цього року. На думку членів комітету, це наслідок бюрократичної тяганини з присвоєнням почесного звання України «Мати-героїня» жінкам, котрі народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, з боку органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та адміністрації Президента.


Протягом останніх 12 років майже п`ять тисяч жінок, яким було присвоєно почесне звання «Мати-героїня», не отримали одноразову виплату у зв’язку зі смертю. І взагалі відсутня статистика щодо кількості осіб, які помирають, поки розглядаються документи з присвоєння цього почесного звання.


За результатами обговорення комітет рекомендував Кабінету Міністрів до березня внести пропозиції Президенту України щодо змін до положення про почесні звання.


Також народні обранці рекомендують Кабінету Міністрів України доручити Міністерству соціальної політики вжити заходів щодо створення у 2016 році Державного автоматизованого реєстру багатодітних сімей і жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», та забезпечувати обґрунтоване планування видатків на відповідну виплату.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.