Чи можуть громадяни самостійно придбати багатозонний лічильник? Яка його вартість? Скільки коштує установка?

 

Андрій Фатко (с. Петропавлівська Борщагівка, Київська обл.).

 

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро ВОВК:


— Використання багатозонних лічильників допоможе споживачу заощадити на електроенергії, а також зменшити навантаження на енергосистему по годинах протягом доби та вартість електроенергії для країни в майбутньому. Ідея двозонних і тризонних лічильників — не нова, проте раніше вона мала ефект лише для промислових споживачів. Для населення, яке є основною причиною нерівномірного графіка споживання електроенергії, було складно порахувати доцільність таких лічильників. Крім того, існували бюрократичні перепони з боку обленерго. Нині громадяни можуть самостійно обрати та придбати багатозонний лічильник. Протягом 10 днів, згідно з рішенням НКРЕКП, він має бути запараметризований. Ця послуга коштує 300 гривень. За нашими оцінками, вартість однофазного лічильника, який підійде для споживання 500 кВт.год на місяць, становить 800 гривень. Ціна багатозонного (трифазного) лічильника, котрий використовують у будинку або квартирі, що споживає від 1000 кВт на годину, — майже 2,5 тисячі гривень.


За нашими розрахунками, за обсягу споживання 250 кВт.год та вартості двозонного однофазного лічильника, окупність становить півтора року. Це досить привабливий термін, зважаючи на те, що під цю категорію підпадає майже 30% споживачів. Для громадян, котрі використовують 500—1500 кВт.год, однофазний лічильник не підходить, бо великі оселі мають трифазове підключення. Вартість такого лічильника вища, а зважаючи на більший об’єм споживання, термін окупності менший, ніж у квартирах — у межах одного року.

 

Записав Сергій МЕЛЬНИК.