Новоборівська селищна рада Володарсько-Волинського району Житомирщини здобула перше місце у всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» в номінації «Селищні та сільські ради». Так високо оцінили співробітництво громад в організації пожежної охорони. Конкурс проводило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за співпраці з програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Ще в далекому 1953 році у Новій Боровій було засновано одну із трьох державних пожежних частин Володарсько-Волинського району. Півстоліття її працівники виїжджали на виклики, рятували від вогню людей і майно. Але 2003 року через економічну нестабільність і постійну нестачу коштів було прийнято рішення розформувати цей підрозділ. Територія, на якій розташовувалася частина, поступового занепадала, перетворювалася на смітник, в гаражі вкривався іржею покинутий напризволяще пожежний автомобіль.
— У 2010 році на сході жителів селища було вирішено поновити роботу цієї вкрай потрібної служби. Але тепер це вже не державна частина, а місцева пожежна охорона (МПО), тобто кошти на її утримання виділяють із місцевого бюджету. Це коштує недешево. Тому було укладено договори, згідно з якими участь у фінансуванні її діяльності стали брати шість суміжних сільських рад. Після підписання договору МПО стала обслуговувати майже 12 тисяч населення, — розповів керівник Новоборівської селищної об’єднаної територіальної громади Григорій Рудюк.
Щодоби на посту чергують двоє — пожежник і водій. Загалом у складі МПО — дев’ятеро осіб.
— Бувало, що по 3—4 рази за добу виїжджали на гасіння пожеж, — каже керівник МПО Олег Журавський. — Літо спекотним було і все горіло: оселі, хліви, ліс... У багатьох селах недопрацьовують, не дбають про покинуті, запущені хати. А збереться там якась підпила компанія, кинуть недопалок — і пожежа... Коли ж довкола все сухе, вогонь і на інші будівлі легко може перекинутися.
Щоб пожежникам чергувалося, як належить, подбали про побутові умови для рятувальників. У приміщенні частини є кухня з холодильником, плитою та мікрохвильовкою, воду гріє бойлер. На зиму самотужки заготували дрова, запаслися вугіллям — тож будуть у теплі.
У пожежників є й свій охоронець — пес із промовистим іменем Рукав. Він служить живим талісманом для вогнеборців.
До речі, цьогорічна відзнака за перемогу у всеукраїнському конкурсі — далеко не перша для Нової Борової і для Григорія Рудюка. За освітою він педагог, вчителював тут. 2006 року обраний селищним головою. Відтоді його не раз відзначали і на загальнодержавному, і на обласному рівні. Просто Григорій Лаврентійович постійно намагається бути на крок попереду. А ще переконаний: місцеві ради мають не політикою займатися, а розв’язувати конкретні проблеми. Торік у загальнодержавному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» він отримав спеціальну відзнаку в номінації «Енергозбереження та енергоефективність» за впровадження проекту реконструкції станції очищення води, що дає змогу заощаджувати 20 відсотків електроенергії, а отже, спрямовувати вивільнені кошти на інші нагальні потреби комунального господарства селища.
Григорій Рудюк — за реформу місцевого самоврядування, передачу повноважень на місця. Перший крок до створення об’єднаної громади тут зробили ще кілька років тому, коли разом з іншими сільрадами стали фінансувати місцеву пожежну охорону. Але вже перші тижні після виборів Новоборівської ОТГ висвітлили масу проблем, які блокують подальші зміни. Адже чинна законодавча база суперечить існуванню об’єднаних територіальних громад, каже Г. Рудюк.
З нагоди Дня місцевого самоврядування Петро Порошенко нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня селищного голову Нової Борови Володарсько-Волинського району Житомирської області Григорія Рудюка.

Житомирська область.

 

 

Водій Йосип Осецький, селищний голова Григорій Рудюк, начальник МПО Олег Журавський, начальник караулу, старший зміни Сергій Ваховський (зліва направо).

Фото Сергія ЛИПКА.