За останні три роки ПАТ «Київгаз» провело масштабну реконструкцію власних газорозподільних пунктів. Скільки коштує модернізація, поки що втаємничують. Утім, переконують — результати уже є: майже на 27 % зменшилась аварійність та на 30% зросла пропускна спроможність системи газопостачання міста. «На усіх, за винятком одного, газорозподільних пунктах міста Києва протягом останніх років було проведено реконструкцію, яка полягала передусім у заміні застарілого обладнання на сучасне. До речі, українського виробництва», — розповів Андрій Лях, директор філії аварійно-відновлювальних робіт ПАТ «Київгаз».

На підприємстві запевняють: за газопостачання столиці можна бути спокійними. Хизуються, мовляв, «Київгаз» стало єдиним міським газовим підприємством у країні, що повністю погасило борг перед НАК «Нафтогаз України». «Якщо підсумовувати — у вас вдома може не бути світла чи води. Але газ у вас буде точно», — запевнив киян Андрій Лях.

Проте його слова можуть і не справдитися. Стабільність газопостачання тисяч київських родин уже у січні наступного року — під великим питанням. І причина цього — не технічні негаразди, а чинне законодавство. Згідно з Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», «Київгаз» зобов’язаний встановити лічильники у квартирах та будинках, де блакитне паливо використовується для підігріву води та приготування їжі (тобто — де встановлені газові колонки та плити), до кінця цього року. Попри те, що оплату цих робіт компанія бере на себе — охочих скористатися пропозицією не так і багато. «Люди відмовляються від встановлення лічильників, навіть безплатних. На сьогодні у нас є майже дев’ять тисяч таких відмов. Цифри говорять самі за себе: сьогодні є системна проблема із обладнанням квартир, де є газові плити та колонки, приладами обліку», — розповіла «Голосу України» Оксана Шамановська, директор департаменту матеріально-технічного забезпечення ПАТ «Київгаз». За її словами, проблема виникла через необґрунтовано занижені норми споживання газу, які були введені у травні цього року. Мовляв, фактично, користуючись і конфоркою, і колонкою, кожен киянин споживає блакитного палива більше, ніж це передбачено урядовими нормами. Тому встановлювати лічильники їм — економічно невигідно. У результаті, із запланованих на цей рік майже 17 тисяч приладів обліку, «Київгаз» встановив лише 4,5 тисячі.

На підприємстві «відмовників» штрафами чи ж пенею не лякають. Натомість просто обіцяють дотримуватися законодавства: «Згідно з Законом України, з 1 січня тим, хто відмовився від встановлення лічильника (стосується квартир та будинків, де є газова колонка та плита), має бути припинено газопостачання. Якщо не надійде інших вказівок згори, ми будемо змушені виконати цю норму закону», — зізналася Оксана Шамановська. Хоча, на її думку, краще спрацював би інший аргумент — збільшення норм споживання газу, що стимулювало б населення встановлювати лічильники.

До слова, у квартирах та будинках, де газ використовується лише для приготування їжі,  також має бути запроваджений стовідсотковий облік. Це — наступний крок. І зробити його газопостачальне підприємство та споживачі мають до кінця 2018 року.

 

Головний газорегуляторний пункт ГГРП-3 — один з об’єктів, який було модернізовано у 2015 році.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.