Почесний громадянин Куйбишевського району Запорізької області Григорій Батечко відзначає свій день народження на День Святого Миколая.


Ми якось запитали у нього:


— А чому вас не назвали на честь Миколая-Угодника, як тоді було прийнято?


— Та був у мене старший брат — Микола, — відповів Григорій Єлисейович, — але помер під час голоду.


— Ваші ровесники кажуть, що голоду не було!


— Був голод, та ще й який! — відказує дід Григорій.


Деякі його однолітки, перебуваючи під впливом сталінської пропаганди, заперечували факт голодомору. А Григорій Єлисейович говорив про це всенародне горе відкрито! Так само відверто дід Григорій розповідав про антирелігійні заходи у 1930-х роках, коли руйнували храми. А ще про голод 1947-го. Він сам тоді мало не помер. Під час Другої світової хлопець разом із матір’ю Мар’яною Прокопівною врятували життя солдату, за що його було нагороджено медаллю «За бойові заслуги». А з часом Григорію Батечку вручили партизанський квиток.


Не випадково Григорія Єлисейовича називають другом і автором місцевої райгазети. Частину його спогадів редакція передала районному краєзнавчому музею у Гусарці. Млин біля скарбниці історії — теж справа його рук.

Неспокійна вдача у героя. Очоливши свого часу колгосп, новий голова зробив справжню революцію. Про це розповідала районна, обласна і навіть всеукраїнська преса. Чого вартий один факт: збудовано понад сто житлових будинків, інші об’єкти соцкультпобуту та виробничі приміщення. Біля сільського музею бойової слави стояли справжні бойові літаки і танки часів Другої світової війни! Свого часу за розмах соціально-культурного будівництва на селі Григорія Батечка хотіли виключити із партії — проект постанови райкому був уже готовий — і звільнити з посади голови колгоспу. Та втрутилися розумніші — з керівництва області. Не дозволили. Про Григорія Батечка поети складали вірші! Саме Єлисейович «вибив» для району асфальтобетонний завод імпортного виробництва. Тож не дарма ветерана удостоєно звання «Заслужений громадянин Куйбишевського району».


Має Григорій Єлисейович і активну громадянську позицію. Він першим підтримав ідею про повернення історичної назви нашому селищу і як доказ показав своє свідоцтво про народження, де написано: «Григорій Батечко народився 19 грудня 1930 року у селі Царекостянтинівці Царекостянтинівського району Української СРР». До ухвалення Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» було ще аж п’ять місяців!

 

Куйбишевський район 


Запорізької області.

 

Почесні громадяни Куйбишевого Григорій Батечко (праворуч) і Василь Жданов.


Фото Василя ПРОХОРОВИЧА.